VEČLETNA PRIZADEVANJA POSLANCEV NSi USPEŠNA: BREZPLAČNI VRTEC ZA DRUGEGA IN NASLEDNJE OTROKE

DELI:
27.01.2021, NSi

»V Novi Sloveniji smo si v zadnjih letih med drugim tudi z vlaganjem zakona o brezplačnih vrtcih prizadevali, da bi vsakokratne vlade ter ministri vendarle uspeli razumeti, da so kvalitetni in brezplačni vrtci pomembni pri načrtovanju družine ter zagotavljanju socialnega varstva in statusa družin ter otrok. Danes se spremembe zakona o vrtcih končno udejanjajo,« je na seji državnega zbora dejala Iva Dimic.

Poudarila je, da morajo biti ukrepi, ki so vezani na družine, dolgoročni, saj družine potrebujejo stabilno okolje. Le na takšen način pa bomo lahko v pozitivno smer obrnili trenutno zaskrbljujočo demografsko sliko v Sloveniji.

»Država se mora nenehno spraševati ali dovolj podpira družine. To mora postati konstantno delo vlade, ki pa zahteva najprej željo in posluh kaj lahko izboljšamo, poenostavimo in na kakšen način lahko pomagamo drug drugemu ter bližnjemu,« je še dejala poslanka NSi.

Predlog zakona s 1. septembrom 2021 prinaša brezplačni vrtec za drugega otroka iz iste družine, ki sta istočasno vključena v vrtec. Pravica pa se širi tudi na družine, ki imajo 3 ali 4 otroke, tako da je zanje vrtec brezplačen ne glede na to ali so otroci v vrtcu istočasno ali so starejši otroci že v šoli.

»Ker se s tem zakonom udejanjajo večletna prizadevanja poslancev Nove Slovenije po brezplačnih vrtcih, bomo predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o vrtcih z veseljem podprli,« je še dejala Iva Dimic.