Valentin Hajdinjak: Uvedba naborništva brez reorganizacije obrambnega sistema ne bo prinesla učinkov

DELI:
21.01.2020, NSi

»Nekdanji načelnik Generalštaba generalmajor Geder je pred časom dejal, da ob takem trendu leta 2021, to je prihodnje leto, Slovenske vojske ne bo več oziroma bo neoperativna. Zato je potrebno najti ustrezne ukrepe, da bomo Slovensko vojsko popolnili. Eden od ukrepov je zagotovo tudi ponovno naborništvo. V NSi smo se že kar nekaj časa ukvarjali s tem in ga prepoznali kot enega od možnih ukrepov in bi ga bili pripravljeni podpreti,« je v oddaji Odmevi povedal podpredsednik NSi Valentin Hajdinjak.

Dodal pa je, da konkretnega zakona, ki je bil vložen v parlamentarni postopek, ne bi podprli iz treh razlogov. »Prvi razlog je, da je treba hkrati z uvedbo sistema naborništva izvesti tudi temeljito reorganizacijo slovenskega obrambnega sistema, kajti samo uvedba naborništva brez reorganizacije ne bo prinesla učinkov, ki jih želimo. Drugič, potrebno se je vprašati in imeti podatke, ali razpolagamo z ustrezno infrastrukturo, govorim o stavbah, o posteljah, kjer bi potekalo usposabljanje. Potem tudi to ali imamo dovolj podčasnikov, ki bi to usposabljanje izvajali. In nenazadnje, ali imamo program, po katerem bi to usposabljanje potekalo. Tretji razlog pa je, da gre za fundamentalno spremembo našega obrambnega sistema, kjer bi morali iskati čim večji konsenz med političnimi strankami, predvsem pa dati priložnost stroki, da pove, kaj je tisto, kaj potrebujemo in na kakšen način. Ne pa, da se gremo preigravanja in iščemo politične točke na eni ali na drugi strani političnega spektra,« je izčrpno oceno podal podpredsednik NSi.

Zakon o naborništvu

Če želimo uvajati naborništvo zato, da bodo mladi fantje znali pospravljati in likati srajce, bo to za naše fante in za državo zelo draga šola.🇸🇮

Objavil/a NSi dne Torek, 21. januar 2020

Dejal je, da nobena vlada, ni uspela zaustaviti trenda padanja pripadnikov Slovenske vojske. Opozoril pa je tudi na to, da naborništvo ne sme biti način za to, da se bodo slovenski fantje učili hišnih opravil. »Če želimo uvajati naborništvo zato, da bodo slovenski fantje znali čistiti in likati srajce, naj povem, da bo to zelo draga šola za našo državo. Nenazadnje mora to narediti družina in pa izobraževalni sistem,« je dejal Valentin Hajdinjak.