Valentin Hajdinjak: Prepričan sem, da bo NSi na evropskih volitvah presenetila

DELI:
08.01.2019, NSi

»Prepričan sem, da bo NSi na teh evropskih volitvah presenetila, saj smo dobili veliko število zelo dobrih predlogov za kandidatke in kandidate na listi. Kdo vse bo na listi, v tem trenutku še ni znano. Lahko pa povem, da bosta na listi tako Lojze Peterle kot Ljudmila Novak, poleg njiju pa še šest drugih kandidatk in kandidatov, med njimi zagotovo tudi kakšno presenečenje,« je v oddaji Pogovor z opozicijo na Radiu Slovenija povedal podpredsednik NSi Valentin Hajdinjak.

O menjavi generacij v politiki je podpredsednik NSi povedal, da NSi o tem ni, kot morda mnoge druge stranke, samo govorila, ampak je menjavo generacij tudi naredila. »Dejansko dajemo veljavo mladim ljudem, ker vemo kaj mlada generacija potrebuje, kaj lahko stori, predvsem pa vemo, da mladi prihajajo s svežimi idejami, ki se jih da in splača uresničiti,« je dejal.

Pred vlado so težki projekti, ki se jih sploh še ni lotila

Spregovoril je tudi o relativno visoki podpori vladi. Ta je za podpredsednika NSi logična, saj je zaprla fronto s sindikati, z občinami dosegla ustrezno višino glavarine in povišala minimalno plačo. »To so trije bonbončki, vendar ne moreš vedno samo dajati. Enkrat bo treba tudi nekaj vzeti. Takrat pa se bo začela podpora tej vladi zanesljivo zmanjševati. Pred vlado so namreč tudi težki projekti, ki se jih sploh še ni lotila. Govorim o zmanjševanju čakalnih vrst, pokojninski reformi, delovno pravni zakonodaji. Pred vlado so zahtevne naloge, ki zagotovo ne bodo ohranile njenega javnega ugleda tako visoko kot je  sedaj,« je prepričan.

Glede konkretnih rešitev vlade ni optimist, saj jih do sedaj sploh še ni na obzorju. »Če pogledamo samo zdravstvo, moramo ugotoviti, da minister Fakin ni novinec na tem področju. Od njega smo zato upravičeno pričakovali, glede na znanje in izkušnje, ki jih ima, da bo takoj poprijel za delo in bo lahko v relativno kratkem času prišel s konkretnimi rešitvami, kdaj bodo Slovenke in Slovenci manj časa čakali v čakalnih vrstah, da bodo prej prišli do zdravnika in do zdravstvene oskrbe. Prinesel pa je zgolj rešitev o novem načinu vodenja javnih zdravstvenih zavodov,« je bil kritičen Hajdinjak.

Institut ustavne obtožbe je treba obravnavati z vso resnostjo

Komentiral je tudi ustavno obtožbo zoper predsednika vlade in povedal, da poslanci NSi ustavne obtožbe niso podpisali, ker se v tem trenutku z njo niso strinjali. »Neuresničevanje ustavnih odločb vsekakor ni dobra popotnica za ustavno demokracijo. Pa vendar menimo, da je treba institut ustavne obtožbe obravnavati z vso resnostjo in se ga lotevati tako rekoč s tresočo roko. Po drugi strani pa je potrebno biti tudi dosleden. Proti prejšnjemu predsedniku vlade Miru Cerarju ustavna obtožba ni bila sprožena, čeprav je imel na voljo veliko več časa, kot jo je imel sedanji premier Marjan Šarec. Zakaj se mi zato nismo odločili? Zato, ker smo na dve jasni vprašanji v dvorani državnega zbora ministru za izobraževanje dr. Pikalu o tem, kdaj bo uresničil to ustavno odločbo, dobili odgovor, da bo to naredil do začetka prihodnjega šolskega leta. In kot politik NSi, kjer smo vajeni držati besedo, nimam za enkrat nobenega razloga, da bi v to dvomil. V kolikor pa do tega roka, ki si ga minister sam postavil, zadeva ne bo uresničena, potem pa seveda lahko sledijo drugi ukrepi,« je povedal Valentin Hajdinjak.

Ob koncu je dodal, da smo se v NSi odločili, da bomo opozicijska stranka, ki ne nagaja, ampak je konstruktivna opozicija. “Podprli bomo vse tiste predloge, ki so dobri in so v dobrobit države ter državljank in državljanov. Tistim, ki bodo slabi, pa bomo močno nasprotovali,” je dodal.