Valentin Hajdinjak: Minister Erjavec problemov v Slovenski vojski sploh še ni začel reševati

DELI:
13.05.2019, NSi

»Interpelacijo zoper ministra Erjavca bomo temeljito preučili. Lahko pa že sedaj povem, da jo bomo podprli, in sicer iz strokovnih razlogov, ter tudi zato, ker smo prepričani, da je za katastrofalno stanje v slovenskem obrambnem sistemu in v sistemu zaščite in reševanja kriv minister Erjavec,« je v oddaji Odmevi povedal podpredsednik NSi Valentin Hajdinjak.

V podporo interpelaciji je naštel tri glavne razloge. Prvi je katastrofalno stanje na področju kadrovske sestave, drugi neustrezno opremljanje vojske, tretji pa zloraba obveščevalne službe. »Primanjkuje nam preko tisoč pripadnikov Slovenske vojske. Priča smo neustreznemu opremljanju oziroma kar neopremljanju Slovenske vojske. Tu govorim o oklepnikih 8×8 pa tudi o helikopterjih za nujno medicinsko pomoč. Velik problem pa je tudi zloraba obveščevalne službe v politične namene. To so vse razlogi, ki nas prepričujejo v to, da ministra žal ne moremo podpreti,« je bil jasen.

Zagotovil je, da v NSi ministra Erjavca ne krivimo za stanje, ki je bilo na ministrstvu za obrambo pred njim. »Vemo, da on ni kriv za tisto, kar je bilo. Je pa od primopredaje naprej odgovoren, da se vsi tisti problemi, ki so se nakopičili, niso rešili. Rešiti se jih ne da v nekaj mesecih, vendar jih minister niti ni začel reševati,« je bil ogorčen podpredsednik NSi.

Prepričan je, da tudi poslanci iz koalicije, ko bodo temeljito prebrali vsebino interpelacije in poslušali argumente, ne bodo mogli ostati ravnodušni. »Odločiti se bo potrebno ali želimo, da Slovenska vojska propada še naprej in se uresničijo napovedi generala Gederja, da ob takem delovanju leta 2020 ne bomo več imeli Slovenske vojske, ali pa moramo nekaj narediti, da bomo vojsko imeli,« je prepričan Valentin Hajdinjak.