V ZVEZI Z DELOVANJEM DR. ROBERTA GOLOBA PRI POSLOVANJU PODJETJA STAR SOLAR ZAHTEVAMO POJASNILA NA KNJF

DELI:
15.01.2024, NSi

»Vse nejasnosti v zvezi z vlogo in delovanjem predsednika vlade pri poslovanju podjetja Star Solar kličejo po razjasnitvi in zato želimo v NSi v zvezi s tem sklicati nujno sejo Komisije za nadzor javnih financ. Predsednik vlade dr. Robert Golob je po podatkih objavljenih na spletni strani Komisije za preprečevanje korupcije 4. decembra 2023 Komisiji sporočil spremembo premoženjskega stanja, ki je nastala pri nekaterih nepremičninah in lastništvu podjetja. Med drugim je premier postal tudi 100 odstotni lastnik podjetja Star Solar, ki je registrirano za proizvodnjo električne energije,« je uvodoma na današnji novinarski konferenci dejal poslanec NSi Janez Žakelj.

V letošnjem letu je direktor podjetja Star Solar postal mož aktualne poslanke Svobode, gospod Miran Klanšček, podjetje pa je imelo leta 2022 256.000 evrov prihodkov in skoraj 100.000 evrov čistega dobička. »Med leti 2014 in 2023 je od državnega operaterja Borzen to podjetje dobilo 2.150.000 evrov. V času, ko je bil Robert Golob že predsednik vlade, je to podjetje od Borzen-a dobilo 230.000 evrov. Ko je bil lastnik podjetja kar premier sam, je to podjetje nakazanih dobrih 14.000 evrov. Vse te stvari kažejo, da predsednik vlade nemoteno posluje z državnimi podjetji,« je opozoril poslanec.

»Vodenje družbe Borzen je prevzela Mojca Kert, ki je bila sicer v preteklosti že tudi predsednica nadzornega sveta podjetja, bila je pa pred tem v zaposlena v družbi Gen-I kot direktorica prodaje poslovnim partnerjem. Torej pridemo do ogromno povezav, finančnih tokov in drugih dejstev, ki sprožajo utemeljene pomisleke o korupcijskih tveganjih. V prvi vrsti nas zanima, kako in na kakšen način se je predsednik vlade pri poslovanju s staro solarno družbo Borzen izognil konfliktu interesov,« je nadaljeval Žakelj.

Ali zasebni interesi predsednika vlade vplivajo na oblikovanje prihodnje energetske politike Slovenije?

Kot je dejal Žakelj, je ključno vprašanje tudi, ali zasebni interesi predsednika vlade dr. Roberta Goloba vplivajo na oblikovanje prihodnje energetske politike Slovenije. Njegova vlada namreč agresivno spodbuja uvajanje vseh oblik obnovljivih virov. Z novim energetskim zakonom poskuša nekatere vire celo prepovedati ali močno omejiti, predvsem plin in lesno biomaso.«

Na nujni seji Komisije bo Nova Slovenija zahtevala tudi jasne odgovore na poslovanje družbe Star Solar. »Javnosti niso znani odgovori na nekatera vprašanja novinarjev Financ in sicer: Zakaj je Borzen družbi Star Solar nakazal več sredstev, kot je družba prikazala celotnih prihodkov od prodaje. Kot drugo nas bo zanimalo, ali je Star Solar prodajal oziroma če je Gen-I kupoval elektriko od Star Solar-ja. In kot tretje, zakaj se je družina Golob odločila za tako komplicirano shemo odkupa, zakaj ni listinskih dokazov in o tem v javnih listinah?« je dodal poslanec NSi.

Dr. Robert Golob je javnost v predvolilnem času razburil s trditvijo, da “če bi imeli ljudje več v denarnici in plačali nižje davke, potem bi denar porabili za neumnosti.” Poslovanje njegovega podjetja Star Solar ne odslikava teh vrednot. V prvih sedmih letih davka sploh ni plačalo. V naslednjih letih so bili davki plačani po zelo nizki stopnji, kljub visokim prihodkom. Izplačevali so tudi minimalno plačo in visoke stroške storitev. Zaradi vseh navedenih trditev, na sejo Komisije vabimo predsednika Goloba, da nam lahko zadeve neposredno pojasni,« je še pojasnil Janez Žakelj.

Vsebino zahteve si lahko preberete TUKAJ.