V ZRELEM POLITIČNEM SISTEMU SE NE ZAUSTAVLJA INVESTICIJ, KI SO DOBRE ZA RAZVOJ DRŽAVE

DELI:
28.10.2022, NSi

»Nakup Boxerjev je bil izveden zelo racionalno, ampak za blokado pri nakupih je kriva izključno politika stranke Levica. Vedno bolj jasno je, da se na plečih naših vojakov bije ideološki boj. V mojem mandatu je bil nakup izveden racionalno. Kupili smo najboljše orožje na trgu po zelo dobri ceni. Izpogajali smo zelo dobro pogodbo za nakup oklepnikov, ki pa se sedaj prekinja in se raje kupuje vozila, ki so zastarela in nimajo ustrezne zaščite za naše vojake. To ogroža v prvi vrsti varnost naših vojakov, ogroža nacionalno varnost in pa dela škodo javnim financam,«  je v oddaji Intervju na Novi 24TV dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Poudaril je, da se je v svojem delovanju zavedal svoje odgovornosti, da mora minister poskrbeti za varovanje življenj pripadnikov slovenske vojske in naše kolektivne varnosti. »Zavedal sem se, da slovenski vojaki odhajajo na misije po celem svetu zaradi zagotavljanja kolektivnega miru in želel sem, da so pri tem varni. Narava poklica predstavlja veliko tveganje in ko se bo zgodila prva smrt vojaka, bo na odgovornost poklicana politika. Če bo prišlo do odstopa od pogodbe za nakup Boxerjev, bomo zahtevali interpelacijo ministra, saj je prav on odgovoren za zagotavljanje naše kolektivne varnosti,« je poudaril Matej Tonin.

Spregovoril je tudi o zaskrbljujoči zaustavitvi vseh investicij, ki bi pripomogle k nadaljnjemu razvoju naše države in hkrati učinkovito odgovorile na trenutne krizne razmere. »Pri zaustavljanju in podiranju tistega, kar smo začeli v prejšnji vladi, gre predvsem za nezrelost političnega sistema. Nesmiselno je dobre investicijske projekte zaustaviti, ker so slabi samo zaradi tega, ker jih je začela druga politična opcija. V zrelem političnem sistemu pa je praksa usmerjena v to, da naslednja oblast nadaljuje z razvojem oziroma stremi k njegovemu nadaljevanju. Žalosti me, da se številni projekti zaustavljajo, sploh sedaj, ko bi bile za ohranjanje gospodarske kondicije ključne investicije. Prejšnji dve leti je bil čas velike operativnosti, saj smo imeli ministri energijo, motivacijo in pogum. To so bili razlogi za uspeh,« je še zagotovil Tonin.

V lokalne volitve vstopamo močni in okrepljeni

Matej Tonin je v nadaljevanju spregovoril o aktualnem političnem dogajanju. »Na konstitutivni seji Sveta stranke smo opravili analizo kampanje za predsednika republike. V sklepih, ki jih je sprejel Svet, smo pozvali naše člane, naj se drugega kroga volitev udeležijo, za najprimernejšega kandidata v drugem krogu volitev pa vodstvo podpira dr. Anžeta Logarja,« je dejal Tonin in nadaljeval: »S samostojnim nastopom v prvem krogu volitev pa smo želeli prispevati predvsem k volilni udeležbi. Številni konservativni volivci so se na nas obračali z zaskrbljenostjo, saj v drugem kandidatu desne sredine niso prepoznali svojih vrednot. Zato gre moja zahvala Janezu Ciglerju Kralju, da se je odločil za vstop v tekmo in tako predstavljal krščansko demokratske vrednote. V soočenjih se je predstavil kot strpen in nenapadalen. Končen rezultat pa ne odraža kvalitete kandidata, ampak sta zanj kriva predvsem pozen vstop v kampanjo ter taktično glasovanje volivcev. Ta kampanja pa je kljub vsemu okrepila stranko, saj nam ankete kažejo stabilno tretje mesto in več kot 10 poslanskih mandatov. V lokalne volitve zato vstopamo močni in okrepljeni.«

NSi ni organizacijska oblika SDS

Z voditeljem sta se dotaknila tudi špekulacij, ki se pojavljajo v medijih glede odnosa med SDS in NSi. »Odnos s stranko SDS je v opoziciji drugačen kot v našem skupnem času koalicije. Smo samostojna stranka in ne organizacijska oblika SDS. Stranki sta si med seboj različni, v tem pa je tudi zagotovilo za zdravo prihodnost desne politične opcije v Sloveniji. Sicer pa ima v parlamentu opozicija zagotovljena tri vodilna mesta: položaj podpredsednika Državnega zbora ter predsedniški mesti v Komisiji za nadzor javnih financ (KNJF) in Komisiji za nadzor obveščevalno varnostnih služb (KNOVS). Skrbi nas predvsem dejstvo, da so do nedavnega obveščevalne službe delovale brez civilnega nadzora, kar je zelo nevarno za normalno demokratično delovanje naše države. Mesta v KNOVS-u smo sedaj popolnili s člani NSi, kar pa za našo poslansko skupino predstavlja veliko obremenitev. Želimo, da bi SDS čim prej imenovala člane v teh komisijah da in lahko nadaljujemo z delom,« je še dodal Matej Tonin.

Oddajo je zaključil v luči dialoga. »V NSi smo se pripravljeni za dobro naše države in njenih ljudi pogovarjati z vsemi akterji v našem političnem prostoru. Želimo iskati skupne točke in sodelovati v razvojnih projektih, ki so dobri za vse nas. V politiki je potrebno vedno biti pripravljen na vse.«