V Sloveniji ljudje delajo, ne deluje pa sistem

DELI:
14.03.2018, NSi

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je na seji parlamentarnega Odbora za gospodarstvo predstavil ključne usmeritve NSi, ki dajejo odgovore na izzive naše prihodnosti. Opozoril je tudi na to, da potrebujemo resno modernizacijo državnih sistemov.

NSi je v svojem predlogu priporočil v zvezi s prihodnostjo Slovenije izpostavila 10 najpomembnejših področij, na katerih je nujno takojšnje ukrepanje. Jožef Horvat je predstavil jasno vizijo krščanskih demokratov: »Ustvariti moramo okolje, v katerem bi državljani lahko v polnosti uresničevali svoje sposobnosti.«

Poslanec NSi je ob tem povedal, da za to potrebujemo resno modernizacijo državnih sistemov: »Potrebujemo nižje davke za višje plače, manj birokracije za več podjetništva. Potrebujemo modernizacijo zdravstvenega sistema za skrajšanje čakalnih vrst, tako da bo denar sledil bolniku.« Podal je tudi zaskrbljujočo ugotovitev: »Pri nas ljudje delajo, sistem pa ne deluje.«

Razvoj tehnologije in gospodarstva se odvija izjemno hitro. Jožef Horvat je opozoril, da bodo številni otroci, ki so jeseni prestopili šolski prag, opravljali poklice, ki jih danes še ni. Slovenija se mora na to pripraviti. »S kozmetičnimi popravki nismo zadovoljni, zato govorimo o nujnih reformah in modernizaciji določenih sistemov, sedaj je čas za to,« je bil jasen vodja poslanske skupine NSi.

Naslednji sestavi Državnega zbora je podal pobudo, da po zgledu nemškega parlamenta oblikuje odbor za digitalno ekonomijo in digitalno družbo, lahko bi mu rekli tudi odbor za prihodnost. »Ko govorimo o prihodnosti, pred nami ne sme biti političnih obračunov, prihodnost moramo oblikovati skupaj,« je zaključil vodja poslanske skupine NSi.