V NSi ŽELIMO BITI TISTI, KI PRESEGAMO ZIDOVE MED STRANKAMI KOALICIJE IN OPOZICIJE

DELI:
23.03.2023, NSi

»Po 30 letih je prišlo do širšega političnega konsenza, da je potrebno sprejeti nekaj sprememb ustave. Sprememba na področju imenovanja vlade, da se le-ta pohitri in očisti nekaterih nesmislov, je že široko sprejeta tudi pri stroki. Na primer, v Sloveniji imamo v postopku imenovanja vlade po volitvah v nekem obdobju celo dva predsednika vlade. Prvi je odhajajoči z ekipo, o katerih pristojnosti se vedno ugiba, drugi pa je novoizvoljeni, ki še nima ekipe,« je v oddaji 24ur zvečer uvodoma dejal vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj.

Kot je dejal o spremenjenem sistemu interpelacije, se vloga državnega zbora v zakonodajnem procesu ne bo spremenila, ampak celo okrepila. »Po našem predlogu, ki ga podpira strokovna skupina ustavnopravnih strokovnjakov, bi obstajal še vedno instrument interpelacije celotne vlade. Vlado dojemamo kot kolegijski organ in interpelacija bi dobila še večjo težo. Interpelacija posameznega ministra bi tako postala tudi interpelacija vlade, na njej bi moral biti prisoten tudi predsednik vlade. Zdaj predsednika vlade praviloma na interpelacijah ni,« je dejal Cigler Kralj.

Sodni sistem potrebuje spremembo

V NSi smo pripravljeni na uresničitev zavez, ki jih od nas zahteva ustavodajna stroka že dve desetletji. »Kot državotvorna stranka želimo, da se proces spremembe ustave nadaljuje. Slovenski sodni sistem potrebuje spremembo, saj nima ugleda, ljudje mu ne zaupajo in dela prepočasi. Pravna država tako ni zagotovljena. Zato v NSi te spremembe zelo podpiramo. Predlagamo tudi spremembe na področju imenovanja sodnikov, saj želimo spremembo pri vplivu sodnikov v sodnem svetu,« je zagotovil vodja poslancev NSi.

Janez Cigler Kralj je prepričan, da je pred slovensko politiko zrelostni izpit na področju ustavnih sprememb. »V NSi želimo biti tisti, ki presegamo zidove med strankami koalicije in opozicije. Želimo, da bo naša država bolje funkcionirala in se bo tu bolje živelo,« je še zaključil.