V NSi SMO PROTI EVTANAZIJI, KER NOČEMO VEČ KULTURE SMRTI, AMPAK VEČ KULTURE ŽIVLJENJA

DELI:
23.05.2024, NSi

V NSi uvedbi pomoči pri samomoru oz. evtanaziji nasprotujemo zaradi jasnega nasprotovanja zdravstvene stroke, ki je prva poklicana, da odgovori na tako pomembna strokovna vprašanja. Poleg tega pa tudi zaradi možnosti zlorab sistema.

»V NSi smo jasno in glasno proti! Menimo, da trenutno Evropa in Slovenija ne potrebujeta več kulture smrti, pač pa več kulture življenja. Ravno obratno od tega, kar ponuja to referendumsko vprašanje in pa predlog pomoči pri samomoru,« je v soočenju na TV Slovenija o vprašanju uvedbe evtanazije dejal kandidat za evropskega poslanca in vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj.

Referendumsko vprašanje po mnenju Ciglerja Kralja ljudem daje lažno upanje dostojanstva, hkrati pa jih bo pripeljalo v strah pred starostjo ali drugo okoliščino, ki bi jih porinila na rob družbe. »Ta zakon bi jim dal signal, da niso zaželeni,« je sklenil.

Kot  družba ne moremo postavljati meje, ki določa, kdaj življenja ni več vredno živeti. S tem bi namreč družba opredelila tudi, katero življenje je v njenih očeh vredno in katero ni. »Zavedamo pa se stisk ljudi, ki se znajdejo v primežu bolečine in trpljenja, ter so soočeni s težkimi odločitvami. V NSi podpiramo čim bolj dostopno in strokovno paliativno oskrbo, ki vključuje tako medicinsko pomoč pri lajšanju bolečin kot tudi duševno in duhovno podporo,« je nastop zaključil Janez Cigler Kralj.