V NSi pozdravljamo pripravljenost predsednika RS Boruta Pahorja za sklic posveta o razvojnem preboju Slovenije

DELI:
16.09.2019, NSi

V NSi pozdravljamo odločitev predsednika republike Boruta Pahorja, ki se je z naklonjenostjo odzval našemu predlogu za celostno digitalizacijo države oz. razvojni preboj Slovenije. Predsednik NSi Matej Tonin je namreč v sobotnem nagovoru ob predstavitvi načrta za digitalizacijo Slovenije z naslovom #pametnaSlovenija poudaril, da bi lahko koordinacijsko vlogo na poti do konsenza o vsesplošni digitalizaciji države prevzel Borut Pahor. Zato je danes predsedniku republike poslal pobudo za oblikovanje partnerstva za preboj.

V predsednikovem uradu so v odzivu na pobudo NSi k oblikovanju novega nacionalnega konsenza zapisali, da je Borut Pahor tej ideji nakonjen. “Predsednik republike je naklonjen razmisleku o posvetu glede tega vprašanja, na katerem bi sodelovali tudi visoki predstavniki vlade, državnega zbora in parlamentarnih strank. To bi bila priložnost, da bi se posvetovali o morebitnih nadaljnjih korakih glede skupnega sodelovanja o tem pomembnem izzivu,” so zapisali v izjavi za javnost.

V uradu predsednika republike so spomnili tudi, da je Pahor že pred tremi leti pripravil konferenco Slovenija 2030 Priložnosti digitalne preobrazbe za Slovenijo. Na konferenci so sodelovali predstavniki zainteresirane in strokovne javnosti, predstavnikov političnih strank pa takrat še ni vabil. V tem mandatu se je predsednik republike odločil, da bo na posvete vabil tudi predstavnike političnih strank, ker da se je doslej to izkazalo za zelo koristno.

 

Pismo pobude predsednika NSi Mateja Tonina predsedniku republike Borutu Pahorju.