V NSi podpiramo zaostritev slovenske azilne in integracijske politike

DELITE TA
PRISPEVEK
23.11.2015, NSi

Migranti_zelijo_cez_mejoGlede na razmere, v katerih se je Slovenija znašla ob begunski in migrantski krizi, v NSi podpiramo dosledno spoštovanje pravil, ki vzpostavljajo schengensko mejo EU in tudi zaostritev registracijskih postopkov ter azilne politike v Sloveniji.

Kot smo zapisali že v izjavi sprejeti na 9. Kongresu NSi preteklo soboto, mora Republika Slovenija po zgledu nekaterih evropskih držav nemudoma spremeniti azilno zakonodajo v smeri zaostritve pogojev za pridobitev statusa azilanta, redefiniranja pravic, do katerih so upravičene osebe z mednarodno zaščito in pospešitve samih postopkov mednarodne zaščite. Hkrati mora uvesti tudi ustrezne varovalke za onemogočanje zlorabe instituta mednarodne zaščite s strani migrantov.

V NSi pa opozarjamo tudi na dosledno izvajanje ustrezne integracijske politike za tiste osebe s statusom mednarodne zaščite, ki ostanejo v Sloveniji. Pričakuje se, da bodo te osebe sprejele in spoštovale slovenski in evropski pravni red, kulturo in jezik, pri tem pa jim mora pomagati tudi naša država. Menimo namreč, da je le z ustrezno in uspešno integracijo mogoče zagotavljati ustrezno sobivanje.

Predlog o prepovedi nošenja burke oz. nikaba na javnem mestu se nam v tem kontekstu zdi primeren. Enako velja za zaostritev slovenske azilne politike.

Celotna kongresna izjava z naslovom Konkretni predlogi pri iskanju rešitev migrantske krize je na voljo TUKAJ.