V NSi NE BOMO NEHALI OPOZARJATI NA ZABLODE TRENUTNE VLADE

DELI:
19.04.2023, NSi

»Vlade novih obrazov so naša realnost že zadnje štiri volitve. Vlada Roberta Goloba je žal zamudila  priložnost, da pomiri politične in družbene konflikte ter izvede  potrebne reforme. V NSi smo do vlade zelo kritični,« je zbrane na seji državnega zbora ob interpelaciji trenutne vlade nagovoril vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj.

Ukinitev Muzeja slovenske  osamosvojitve je simbol dodatnega razdvajanja slovenskega naroda in resna politična napaka

»V NSi osamosvojitev razumemo kot ključni  trenutek narodove enotnosti, ki si v naši zgodovini zasluži posebno mesto. Ljudje so dali življenja za samostojno Slovenijo in zdi se nam prav, da njihovih žrtev, truda in odrekanja ne spravimo v arhive, ampak jim damo vrednost, ki si jo zagotovo zaslužijo. To pa je pravo in vidno mesto v samostojnem muzeju, posvečenem izključno slovenski osamosvojitvi,« je izpostavil vodja poslancev Cigler Kralj.

Zdravstveni sistem v Sloveniji je v resnih težavah!

»Dostop do osebnega zdravnika in specialistov je otežen, zdravniki in zdravstveno osebje izgoreva in odhaja iz javnega sistema. Učinkovito vodenje javnih zavodov še naprej ostaja velik problem. Napovedan je bil stresni test slovenskega zdravstva. Očitno ni bil uspešen. Ambulante za neopredeljene so bile prvi gasilski ukrep te vlade. Ta je bil tudi znanilec stila vladanja v tem mandatu. Z gasilskimi, »Ad hoc ukrepi«,« je bil jasen vodja poslancev Cigler Kralj ter opozoril, da je bilo na temo zdravstva v tej državi povedanega že ogromno. Velikokrat se zdi, da govorimo drug mimo drugega, za spremembe pa je ključno, da se najprej slišimo. V Novi Sloveniji smo zato predstavili paket devetih rešitev za vzpostavitev boljšega in predvsem dostopnejšega zdravstvenega sistema.

Brez argumentov se upočasnjuje projekt gradnje projekta NEK 2

»Slovenija zamuja, oziroma zdaj še upočasnjuje vse postopke v zvezi z umeščanjem in izgradnjo drugega bloka NEK in s tem povečuje svojo energetsko odvisnost. Kaj bomo storili čez 10 let, ko bomo ugasnili TEŠ? Prav je, da se pospeši proizvodnjo elektrike iz alternativnih virov, ampak samo s sončno in vetrno energijo izpada termoelektrarne ne bomo mogli nadomestiti,« je zbrane spomnil vodja poslancev Cigler Kralj.

Vlada v nemilosti energetske krize pušča vrtce in nekatere javne zavode, razburja ljudi in gospodarstvo z napovedmi o davčni reformi

»Gospodarstvo, predvsem malo gospodarstvo, ječi pod cenami plina in elektrike. Ne vemo, kako dolgo bodo zdržali,« je opozoril Cigler Kralj in navedel, da je ironija, da jih trenutno kar nekaj plačuje regulirano energijo po višji ceni, kot je trenutno na trgu. Strokovnjaki so napovedovali, da bo pretekla zima težka, ampak fokus mora biti na zimi 2023/24 in naprej. Na dolgoročnih rešitvah. Po mnenju NSi je odgovor čim večja samooskrba z električno energijo.

Politiko rušenja mora zamenjati  politika alternativ

»Današnja seja bo žal ostala le sama sebi namen. Predlagateljem interpelacije smo povedali, da pogrešamo predlog konstruktivne nezaupnice. Politiko PROTI mora nadomestiti politika ZA. Da bi lahko pokazali na neko alternativo na desni sredini. In dali upanje našim volivcem. Ampak žal se predlagatelji za to niso odločili. Ta razprava bo tako precej razglašeno koalicijo vsaj začasno poenotila in utrdila v njenih prepričanjih in načinu delovanja, ki pa za Slovenijo in Slovence ni dober,« je ob zaključku predstavitve stališča NSi do interpelacije te vlade izpostavil vodja poslancev Cigler Kralj.