NSi PRED LOKALNIMI VOLITVAMI: PREDLAGALI BOMO 100 MILIJONOV ZA GRADNJO STANOVANJ

DELI:
11.11.2022, NSi

»Lokalne volitve pomembno vplivajo na kvaliteto vsakdanjega življenja posameznika in življenja v lokalnih skupnostih. Želimo spodbuditi ljudi, naj se prihajajočih volitev udeležijo, naj izrazijo svoj glas in na ta način soodločajo o razvoju v svoji lokalni skupnosti,« je uvodoma dejal Matej Tonin.

Za Novo Slovenijo je bila lokalna samouprava vedno pomembna. »Vedno smo trdili, da občine najbolje vedo, kako odpravljati regionalne razlike in da učinkovito skrbijo za skladen regionalni razvoj, kar je bil eden izmed ključnih poudarkov našega delovanja. V času sodelovanja v prejšnji vladi smo dvignili povprečnino in slovenskim občinam zagotovili dodaten investicijski kapital za to, da se danes po vsej Sloveniji lahko gradi nova infrastruktura, ki bo dodatno izboljšala kvaliteto našega življenja,« je še poudaril.

Predsednik Matej Tonin je predstavil tudi nadaljnje korake za krepitev lokalne samouprave.

  • Želimo zagotoviti dodatnih 20 milijonov evrov, ki bodo namenjeni za pokrivanje izgub, ki jih imajo javni zavodi, torej vrtci, šole in druge javne ustanove, ki jih ustanovi občina, zaradi energetske krize in zaradi podražitev energije.
  • Predlagali bomo dodatnih 100 milijonov evrov za gradnjo stanovanj, saj menimo, da občine to znajo, zmorejo in vedo, kako pristopiti k reševanju stanovanjske problematike.
  • Izdaja gradbenih dovoljenj naj se po zgledu Avstrije z države prenese na občine.

V NSi se lahko tudi pohvalimo, da smo kot stranka izjemno aktivni na lokalnih volitvah. Svoje liste smo predlagali v 200 slovenskih občinah. Kandidiramo tudi 39 županov. Po mnenju predsednika Tonina bo »NSi pomembna politična sila in sila, ki bo sooblikovala prihodnji razvoj slovenskih občin.«

Predsedniku Toninu so se na novinarski konferenci pridružili tudi nekateri izmed kandidatov za županje in župane iz vrst NSi.

Kandidatka za županjo MO Ljubljana Mojca Sojar je pozdravila prizadevanja NSi, da se aktivno vključi v pomoč javnim izobraževalnim in kulturnim zavodom. »To, da bo NSi vložila v parlament tak amandma, bo seveda zelo dobrodošlo tudi za javne zavode v Ljubljani,« je dejala Sojarjeva. Poudarila je, da so se udeleženci zbrali v Mariboru tudi zato, da se glavna kandidata za mesto župana v mestnih občinah podpreta med seboj. »Upamo, da tako jaz kot Bernard Memon doseževa čim boljši rezultat na volitvah,« je bila jasna Mojca Sojar.

Kandidat za župana občine Sveta Trojica v Slovenskih Goricah David Klobasa je mnenja, da so župani povezovalni člen med občani in državo. »Prav zaradi tega imamo velikokrat dosti težje delo kot pa vsi ostali, kajti mi ne moremo samo z obljubami izpeljati mandata. Omejeni smo na štiri leta in takrat moramo biti produktivni. Iskreno se zahvaljujem predvsem našim ministrom, ki so v prejšnjem mandatu veliko pripomogli k razvoju naših lokalnih skupnosti je poudaril Klobasa. Dodal je, da verjame, da je odločitev za kandidaturo vedno težka. »Nikoli nisi dovolj dober in nikoli ni vse narejeno. Ampak verjamem, da je mogoče le s srcem in trdim delom premikati stvari na bolje

Bernard Memon, kandidat za župana mestne občine Maribor, je v svojem nagovoru poudaril povezovalnost in zavezanost k dialogu. »Veseli me, da smo se srečali v Mariboru. To je tudi sporočilo, da naša stranka resno misli z decentralizacijo države. V teh dneh smo izobesili plakate z jasnim sporočilom »prisluhniti ljudem« in mi smo prisluhnili ljudem. Z vsemi predlogi, ki jih je predstavil predsednik Tonin, smo ljudi slišali in odgovarjamo na njihove težave. Še naprej pa napovedujem, da bom kot župan deloval povezovalno, predvsem pa se bom na težave občank in občanov odzival hitro in učinkovito je zaključil Memon.