V nobeni članici EU Palestine ni med prioritetami

DELI:
09.04.2018, NSi

V oddaji 24 ur zvečer je nastopil vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat in še enkrat komentiral aktualno situacijo v zvezi s priznanjem Palestine. Ponovil je, da je ves postopek korektno peljal in, da je bil zaradi tega deležen pritiskov, na koncu pa tudi groženj.

Čudno je, da je pri nas Palestina top tema

»Če pogledamo države Evropske unije in njihovih top 10 ali pa top 20 tem, sem prepričan, da pri nobeni državi Evropske unije ne najdete Palestine med temi prioritetami. Čudno je, da je to pa pri nas top tema in to ob tem, da nam ljudje umirajo v čakalnih vrstah, da imamo strahovito nizke penzije, da imamo nizke plače, da imamo okorno poslovno okolje in da nam mladi odhajajo,« je bil popolnoma jasen vodja poslanske skupine NSi.

Celoten postopek je tekel korektno

Še enkrat je ponovil, da je na odboru za zunanjo politiko korektno vodil ves postopek. Spomnil je, da je prav na tem odboru 28. novembra 2014 predlagal sklep, da odbor od vlade zahteva, da državnemu zboru v okviru seveda danih okoliščin predlaga sklep o priznanju države Palestine. »Od takrat do danes tega sklepa nismo dobili in tudi minister za zunanje zadeve Karel Erjavec je takrat povedal, da bo potrebno uveljaviti dosedanjo prakso, torej da za priznanje nove države najprej vlada. Tega ni bilo,« je pojasnil Jožef Horvat, ki obžaluje, da minister za zunanje zadeve, kljub temu da je to napovedoval, ni uspel najti skupino držav znotraj EU, ki bi skupaj priznala Palestino. »Te naloge gospod Erjavec ni opravil in tukaj ima z naše strani črno piko,« je dodal poslanec NSi.

Prejel sem resne grožnje

Spregovoril je tudi o grožnji, ki jo je prejel po koncu seje odbora za zunanjo politiko na elektronsko pošto. »Dobil sem zelo resno grožnjo. V elektronskem sporočilu zelo jasno piše, da menda zaviram postopek priznanja Palestine in da bom za to že odgovarjal ter da naj se zavedam, da sem bil opozorjen,« je povedal predsednik odbora za zunanjo politiko.

Ob koncu oddaje je povedal, da v NSi spoštujemo voljo ljudstva, ki je pred petnajstimi leti odločilo, da naj gre Slovenija v EU in NATO. »Prepričani smo, da smo najmočnejši, če imamo skupno zunanjo in varnostno politiko znotraj Evropske unije, ki je največji donator Palestincem,« je še povedal Jožef Horvat.