V LJUBLJANI IN MARIBORU BODO UPOKOJENCI Z JAVNIM PROMETOM POTOVALI ZASTONJ

DELI:
01.09.2021, NSi

Ministrstvo za infrastrukturo se je z mestnima občinama Ljubljana in Maribor dogovorilo o brezplačnem prevozu z mestnimi avtobusi za upokojenke in upokojence, starejše od 65 let. »S tem zasledujejo dva vidika: socialnega in okoljskega. Javni potniški promet mora postati hrbtenica prevozov v Sloveniji,« je dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Minister je poudaril, da gre za korak naprej po tem, ko so že pred časom že omogočili bolj subvencioniran prevoz dijakov in študentov ter brezplačen prevoz upokojencev, starejših od 65 let, invalidov in vojnih veteranov v linijskem in medkrajevnem prometu. »Tukaj zasledujemo predvsem dva vidika. Prvi je socialni vidik, želimo omogočiti trajno mobilnost, želimo omogočiti prevoz potnikov z avtobusom čim širši populaciji. Zakaj? Zaradi okoljskega vidika, ki je drugi vidik. Zeleni dogovor ni le okolje, ampak so tudi ljudje. Če bomo spoštovali zeleni dogovor, potem bomo dosegli vse zastavljene okoljske in podnebne cilje, razogljičenje,« je pojasnil.

Jernej Vrtovec si želi, da bi bila Slovenija tudi na tem področju napredna, učinkovita ter prvak v Evropi v uporabi javnega prometa. Na ministrstvu vodijo vse potrebne aktivnosti, da pridejo do zastavljenih ciljev. »Tudi z ostalimi mestnimi občinami vršimo lep in učinkovit dialog, kar kaže tudi današnji podpis omenjene pogodbe,« je dejal.

Po Ljubljani in Mariboru se o podobni rešitvi pogovarjajo tudi z ostalimi mestnimi občinami, npr. Novo Gorico in Velenjem, ki že imata urejen prevoz potnikov znotraj mesta. Prav tako po besedah ministra razmišljajo, da se podobno uredi za dijake in študente, razmišljajo tudi o ukrepih za zaposlene, s čimer bi spodbudili uporabo javnega potniškega prometa. »In tako res naredimo nekaj dobrega za okolje, za dosego ciljev. In te bomo dosegli le, če bo javni potniški promet postal hrbtenica prevozov v Sloveniji,« je še dodal minister iz vrst NSi Jernej Vrtovec.

Upokojenke in upokojenci na območju Mestne občine Ljubljana bodo LPP brezplačno lahko koristili s 1. oktobrom, potrebna bo le validacija vozovnice. Enako velja za upravičence do te ugodnosti na območju Mestne občine Maribor.