V koaliciji, kjer ne bomo mogli uresničevati našega programa, nas ne bo

DELI:
20.02.2018, NSi

vir: Bojan Puhek, Siol

V včerajšnji oddaji 24 ur zvečer je nastopil predsednik NSi Matej Tonin in predstavil prenovljeni program stranke – Zdaj je čas. Poudaril je, da ima stranka pripravljene rešitve za vse akutne probleme v državi.

Novi vodja NSi je tudi zagotovil, da bo NSi pod njegovim vodstvom usmerjena v prihodnost. »To je tisto ključno sporočilo. Slovenijo želimo spraviti med prvih 15 držav na svetu po kvaliteti življenja,« je bil jasen.

Dvig plač na način, ki ne ogrozi nobene blagajne

»Predlagamo višje plače za vse in to na način, da dvignemo splošno dohodninsko olajšavo, kar pomeni, da se strošek za gospodarstvo ne bi povišal, bi se pa povišale neto plače, ljudem bi v žepih ostalo več in tisto, čemur bi se država pri plačah odpovedala, bi dejansko dobila nazaj preko DDV-ja,« je pojasnil rešitev NSi za višje plače.

Denar, ki bi jim ostal v žepu, bi trošili in država bi pri tem pobrala več DDV. Slej ko prej bi se tudi ta denar, ki bi se mu država pri plačah odpovedala, dobila nazaj. »Gre za preprosto in enostavno rešitev, ki ne ogrozi pokojninske in zdravstvene blagajne,« je bil jasen Matej Tonin.

V zdravstvu in sodstvu so potrebne korenite spremembe

Stanje v slovenskem zdravstvenem sistemu je obupno, zato je potrebno narediti spremembe. »V slovenskem zdravstvu kapacitete za več operacij obstajajo, ker vidimo, da si lahko takoj na vrsti, če plačaš, v nasprotnem primeru pa čakaš tudi do dve leti,« je stanje ocenil vodja NSi in dodal: »Naša rešitev je zelo preprosta. Vsak bolnik naj si sam izbere, kje se bo zdravil, ali v javni bolnišnici, v privatni bolnišnici ali pri koncesionarju. In kjerkoli se bo zdravil, njegovo zdravljenje plača zavarovalnica, kjer je zavarovan. Če kapacitete obstajajo, jih uporabimo,« je prepričan vodja NSi.

Matej Tonin je bil tudi jasen, da morajo za rešitev težav v sodstvu, sodniki začeti prevzemati odgovornost. »Namesto da bi slabe sodnike izločili, jih sodstvo cehovsko brani in tako imajo ljudje občutek dvojnih standardov. Zato v NSi predlagamo poskusni mandat sodnikov in tudi to, da je potrebno večji napor vložiti za odvzem nezakonito pridobljenega premoženja. Predlagamo pa tudi spremembo v sestavi sodnega sveta, da sodniki ne bi imeli večine v organu, ki dejansko imenuje sodnike,« je poudaril.

Matej Tonin je poudaril, da smo v programu NSi prisluhnili tudi mladim, saj smo upoštevali tri stvari, ki jih je potrebno spremeniti, da se bodo odločali za več otrok. To pa so službe, stanovanja in pozitiven odnos do večjih družin.

V koalicijo le, če bomo lahko uresničili svoj program

Še enkrat je ponovil, da NSi ne bo figov list ne levim in ne desnim. »Pri NSi so pravila igre jasna za vse stranke. To pomeni, da bomo šli v koalicijo s tistimi, s katerimi se bomo lahko programsko uskladili, da uveljavijo večji del našega programa in s katerimi se bo vzpostavilo neke vrste zaupanje. Mi se za dve, tri ministrska mesta ne bomo prodali v smislu, da bomo šli v vlado zgolj zato, da bi dobili ministrska mesta, ničesar pa ne bomo mogli storiti. Če mi v koaliciji ne bomo mogli uresničevati našega programa, nas tam ne bo,« je bil zelo jasen Matej Tonin.

Ob vprašanju, če sta s predsednikom SDS na kavi govorila tudi o koalicijski pogodbi, je Matej Tonin povedal, da do tega nista prišla zaradi kopice starih konfliktov, ki sta jih morala razčistiti. »Če bi lahko na eni kavi rešili vse probleme, potem bi bilo življenje resnično preprosto,« je pojasnil.