V dveh mesecih smo opravili marsikaj, kar v prejšnjem mandatu niso zmogli

DELI:
16.08.2018, NSi

Predsednik državnega zbora in predsednik NSi Matej Tonin je v oddaji Odmevi ponovil, da bo iz funkcije predsednika odstopil, ko bo sestavljena nova vlada. Poudaril je, da odhaja mirne vesti, saj mu je z ekipo v dveh mesecih uspelo narediti marsikatero stvar, ki je v prejšnjem mandatu niso uspeli narediti.

Sejo bom vodil tako, da bodo volitve opravljene do roka

Na vprašanje, zakaj je seja državnega zbora, kjer bodo potrjevali mandatarja ravno v petek, je predsednik NSi odgovoril, da je bil takšen dogovor med sedanjimi potencialnimi koalicijskimi partnerji, saj lahko na 17. avgusta zagotovijo prisotnost največjega števila poslancev.

»Bodite brez skrbi, sejo državnega zbora bom vodil na način, da bodo volitve zagotovo opravljene pred polnočjo, tako da se po nepotrebnem ustvarja neka fama. Seja bo vodena tako, da bo vse opravljeno v roku,« je pojasnil Matej Tonin.

Pri meni beseda velja

Ponovil je, da bo odstopil, ko bo sestavljena nova vlada. Takšen je bil tudi dogovor 22. junija. »Ko sem postal predsednik državnega zbora, je bil dogovor, da odstopim, ko zapriseže nova vlada in tega dogovora se bom držal. Pri meni beseda velja,« je poudaril Tonin in dodal, da morebitni odstavitvi s strani bodoče koalicije ne bo nasprotoval. »Si bom pa v tem primeru zapomnil, da pri njih dana beseda ne drži niti dva meseca,« je še dodal predsednik NSi.

Opozoril je tudi na številne špekulacije, ki so se pojavile, da bodo nekateri poslanci svoje glasovnice slikali, drugi jih bodo podpisovali, tretji označevali. »V skladu z Ustavo so volitve predsednika vlade tajne in poslanci imajo zagotovljeno tajnost ravno zaradi tega, da se lahko sami odločajo, brez vsakršnih pritiskov. Pravni strokovnjaki so opozorili, da bi lahko v primeru, če bi se pojavil poslanec, ki bi dejal, da je bil prisiljen kazati komurkoli svojo glasovnico, pred sodiščem takšne volitve tudi padle. Ravno zaradi te neodvisnosti in svobodnega odločanja, so v Ustavi zapisane tajne volitve,« je poudaril predsednik državnega zbora.

Za konec se je zahvalil vsem poslancem, ki so mu 22. junija namenili svoj glas. »Sem izjemno hvaležen za to priložnost. To, da bom le kratek čas predsednik, sem pričakoval že vse od 22. junija. Takrat je bil dogovor takšen, da z mojo izvolitvijo omogočimo, da bi parlament normalno deloval. V dveh mesecih smo postorili kar nekaj stvari, ki v preteklih štirih letih niso bile opravljene. Zato iz te funkcije odhajam mirne vesti,« je izpostavil Matej Tonin.