UVEDBA E-VINJETE JE KORAK NAPREJ V SMERI DIGITALIZACIJE

DELI:
25.05.2020, NSi

Poslanec Andrej Černigoj je ministra za infrastrukturo spraševal o uvedbi e-vinjet. Zanimalo ga je, če bo nakup e-vinjete prilagojen tudi za starejše osebe, kakšna bo cena in ali leta 2022 ne bo potrebno več imeti stare vinjete.

»Verjamem, da ste bili v začetnem obdobju vašega ministrovanja tudi vi pretežno obremenjeni z reševanjem posledic epidemije COVID-19. Na tem mestu bi pohvalil aktivno vlogo pri pospešenemu obnavljanju cest oz. avtocest v času epidemije, ko je bilo na cestah manj prometa in posledično manj zastojev in hitrejši obnovo. Kljub temu pa zaradi uspešnega soočanja z epidemijo pogled že lahko nekoliko usmerimo tudi k nekaterim projektom, ki nas čakajo v prihodnosti,« je v poslanskem vprašanju dejal poslanec Andrej Černigoj.

Ministra za infrastrukturo je spraševal o uvedbi e-vinjet. Dejal je, da gre  za dobrodošlo napoved enega od korakov, ki jih moramo narediti v naših prizadevanjih za poenostavitev naših življenj z uporabo pametnih tehnologij.

Zato ga je zanimalo, na kakšen način bo potekal njen nakup ter preverjanje vozil. »Ali bo Slovenija za to lahko uporabila tehnologijo, s katero že razpolaga? Ali bosta nakup ter uporaba e-vinjete prilagojena tudi za nekoliko starejše osebe, ki niso najbolj spretne pri uporabi informacijskih tehnologij?« je vprašal poslanec NSi. Zanimalo ga je tudi ali bo mogoče razrešiti večkrat precej zahtevno vprašanje ustreznega varovanja osebnih podatkov pri hrambi informacij, ki so nujne za delovanje sistema.

»Ali bo prehod na elektronsko vinjeto ugodno vplival tudi na ceno vinjete? Si lahko državljani obetamo, da nam že v času po novem letu 2022 ne bo več treba iz vetrobranskega stekla odstranjevati stare vinjete v obliki nalepke?« je še želel vedeti Andrej Černigoj.

Čas je, da postanemo tudi pri vinjetah družba napredka in digitalizacije

»Po skoraj 12 letih od uvedbe vinjet je čas, da naredimo na področju cestninjenja osebnih vozil korak naprej, v smeri digitalizacije in namesto sedanjih nalepk, ki jih imamo na vetrobranskih steklih, uvedemo elektronske vinjete. Torej, bodimo družba napredka, bodimo družba digitalizacije. Poleg številnih prednosti, ki jih imajo elektronske vinjete, bo ena od prednosti tudi to, da ne bo več že sedaj tradicionalnega ponovoletnega praskanja vinjete iz vetrobranskega stekla, ampak bo pač to vinjeto na vetrobranskem steklu pač nadomestila e-vinjeta,« je v odgovoru dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Dodal je, da bo elektronske vinjete mogoče kupiti na spletu kot tudi na praktično vseh bencinskih črpalkah. »Elektronska vinjeta bo vezana na registrsko označbo, zato bo uporabnik ob nakupu vinjete navedel zgolj registrsko številko vozila, za katero bo kupil elektronsko vinjeto, cestninski razred vozila, torej 2A, 2B na primer, in vrsto vinjete, ki jo želi glede na časovno obdobje veljavnosti, bodisi bo to letna, mesečna ali pa tedenska,« je dejal Vrtovec.

Cena e-vinjet bo nižja

Cena pa bo zagotovo nižja. »Skoraj 30 % zdajšnje cene vinjete predstavlja tisk, distribucija, in potem naprej preverjanja s strani Dars redarjev. Tega sedaj več ne bo. V začetku, ko bomo morali vzpostaviti software sistem in kamerni sistem bomo teh 30% porabili za ta strošek, ampak v nadaljevanju se bo ta strošek dobesedno izničil,« je še pojasnil minister za infrastrukturo.