Ustavna obtožba: Predsednik vlade se je brez potrebe vtikal v odločitev sodišča

DELI:
09.01.2018, NSi

»NSi je kritična do ravnanja vlade v primeru Ahmada Šamija. Menimo, da se predsednik vlade ne sme vmešavati v posamezne primere, ki jih obravnava sodišče.  Vseeno pa ocenjujemo, da se instrument ustavne obtožbe uporablja v primerih očitne kršitve zakonodaje oziroma ustave, kar pa v omenjenem primeru ni povsem jasno. Zato se bo NSi pri glasovanju vzdržala,« je povedala predsednica NSi Ljudmila Novak.

V razpravi je še dejala, da je kritična do predsednika vlade, ker ni konsistenten. »Seveda se zato slovenski državljani sprašujejo, ali smo pred zakonom vsi enaki. Če se komu zgodi krivica, se moramo za vsakega zavzeti. Če pa nekdo dela proti zakonu in ga ne moremo zaščititi, ker mu pač to po zakonu ne pripada v takšni meri, kot si on želi, pa tega tudi ne moremo narediti; še najmanj to lahko naredi predsednik Vlade, ki je tudi pravnik,« je še pojasnila predsednica NSi.

Cerar ni kršil ustave, se je pa nepotrebno vtikal v stvari

»Posredovanje predsednika vlade v primeru Ahmada Šamija je bilo nepotrebno. Ministrica za notranje zadeve je namreč jasno povedala, da je bil postopek speljan po predpisih. Odločba sodišča je bila pravnomočna,« je v stališču poslanske skupine NSi povedal Zvonko Lah.

Šamija bi bilo potrebno deportirati na Hrvaško v tistem času, ko je bilo to določeno na sodišču. Poslanec NSi je delovanje predsednika vlade v tistem času izpostavil kot nepotrebno vtikanje.

»Predsednik vlade ni kršil ustave, se pa je nepotrebno vtikal v stvari namesto, da bi to prepustil to tistim, ki so pristojni za to, da speljejo proces do konca. Zato se nam v NSi zdi ta ustavna obtožba pretirana, pretežka. Če že, bi bila bolj primerna interpelacija, ker je to politično dejanje. Zato ustavne obtožbe ne bomo podprli, niti ji ne bomo nasprotovali,« je pojasnil Zvonko Lah.

Vlada si je vzela kar 6 ur za razpravo o primeru Šami

Prepričan je, da se je vlada preveč časa ukvarjala s pravnomočno odločitvijo sodišča. V tem času pa je zanemarjala resnične probleme, ki jih naša država ima. »Mnogo bolje bi bilo, da bi se namesto s primerom Šami sodišča ukvarjala z drugimi težavami. Vlada je baje porabila okrog 6 ur razprave za ta primer. Ne bi bilo bolje, da bi se ukvarjala z bolj pomembnimi stvarmi? Če se na svoji poti ukvarjaš z vsakim psom, ki laja nate, ne boš prišel daleč. Več pozornosti bi morali posvetiti problemom odhoda Slovencev v tujino. Vlada ni storila nič, da bi ostali v domovini,« je opozoril poslanec NSi. Ob tem je dodal tudi številne druge stiske, ki pestijo Slovence, pa se z njimi vlada ne ukvarja.