URESNIČUJEMO OBLJUBE: BREZPLAČEN VRTEC ZA DRUGEGA IN NASLEDNJE OTROKE

DELI:
31.08.2021, NSi

V Novi Sloveniji smo si v zadnjih letih med drugim tudi z vlaganjem zakona o brezplačnih vrtcih prizadevali, da bi vsakokratne vlade ter ministri vendarle uspeli razumeti, da so kvalitetni in brezplačni vrtci pomembni pri načrtovanju družine ter zagotavljanju socialnega varstva in statusa družin ter otrok.

Z današnjim dnem stopajo v veljavo spremembe zakona o vrtcih, s tem pa se uresničujejo naše obljube in večletna prizadevanja. Gre za še eno izmed uresničenih zavez, ki smo jih zapisali v koalicijsko pogodbo prav na predlog NSi.

S tem dajemo pozitiven signal reševanju demografskih vprašanj, saj pomembno prispevamo k finančni razbremenitvi družin. Hkrati izboljšujemo finančno dostopnost vrtca in zasledujemo cilj večje vključenosti otrok v predšolsko vzgojo.

V Novi Sloveniji  se mora država nenehno spraševati ali dovolj podpira družine.

S 1. septembrom 2021 zakon prinaša brezplačen vrtec za drugega otroka iz iste družine, ki sta istočasno vključena v vrtec. Pravica pa se širi tudi na družine, ki imajo 3 ali več otrok, tako da je zanje vrtec brezplačen ne glede na to ali so otroci v vrtcu istočasno ali so starejši otroci že v šoli.

Prav tako velja spomniti, da zakon prinaša pomembne spremembe za otroke s posebnimi potrebami. Zakon omogoča, da imajo otroci v javnem in zasebnem vrtcu možnost vključitve v program za predšolske otroke s prilagojenim izvajanjem in z dodatno strokovno pomočjo. S tem sledimo cilju, da imajo vsi otroci in starši enake pravice in možnosti izobraževanja, vrtčevskega varstva in obravnave otrok s posebnimi potrebami.