Upočasnitev gradnje avtoceste v času krize je slab ukrep

DELI:
30.01.2009, NSi
Na včerajšnji novinarski konferenci je minister za promet dr. Patrick Vlačič izjavil, da »dokončanja dolenjskega kraka avtoceste ne bo do konca letošnjega leta, kot je bilo večkrat napovedano«. Obenem pa je minister tudi povedal, da izgradnja nekaterih avtocestnih odsekov v letošnjem letu ni izvedljiva tako, kot je bilo predvideno.

V Novi Sloveniji smo prepričani, da je moderna cestna infrastruktura osnova za celostni razvoj Slovenije. Gospodarstvo Dolenjske je življenjsko odvisno od čimprejšnje celotne avtoceste povezave med Ljubljano in Zagrebom. Odlaganje izgradnje manjkajočega dela avtoceste mimo Trebnjega v nedoločljivo prihodnost, bo samo še poslabšalo že tako težko stanje v gospodarstvu na Dolenjskem. Tega dejstva se mora zavedati tudi Vlada, ki mora vztrajati pri čim prejšnjem  dokončanje tega avtocestnega odseka.

Prepričani smo, da je v času gospodarske krize upočasnitev gradnje avtocest slaba poteza, saj lahko prav gradnja avtocest spodbuja gospodarstvo, hkrati pa bi imela čim prejšnja vzpostavitev avtocestne komunikacije med Ljubljano, Dolenjsko in Hrvaško še dodatne pozitivne učinke na gospodarstvo. Izboljšala bi tudi prometno varnost, saj je prav na tem delu veliko prometnih nesreč, ter zaupanje državljanov v slovensko državo in politiko.

Od prometnega ministra pričakujemo, da bo v letnem planu razvoja in obnavljanja avtocest kot prioritetno uvrstil tudi dokončanje odseka avtoceste mimo Trebnjega, in to že v tem letu.

V imenu občinskega odbora NSi Trebnje