UKREPI VLADE MORAJO POMAGATI VSEM DELOM DRUŽBE, PREDVSEM PA MORAJO BITI HITRI

DELI:
24.08.2022, NSi

Predsednik NSi Matej Tonin je sinoči gostoval v oddajah Odmevi na RTV Slovenija in 24 ur zvečer na POP TV, kjer je bilo v ospredju reševanje draginjske krize ter aktualno dogajanje doma in v svetu.

Uvodoma je dejal, da so poslanci NSi na seji državnega zbora podprli znižanje DDV-ja na energente, kar potrjuje, da se držimo tistega kar govorimo. Podprli bomo dobre predloge, ki jih bo vlada predstavila v parlamentu. Dodal je, da je poslanska skupina NSi vložila tudi amandma, v katerem predlagamo znižanje DDV-ja tudi na košarico osnovnih živil. S tem ukrepom bi ljudem še dodatno pomagali.

Ob tem je spomnil, kako učinkovito se je prejšnja vlada, v kateri je sodelovala tudi ministrska ekipa NSi uspešno lotevala zajezitve posledic pandemije in poudaril, da je pri ukrepih pomoči ključna hitrost. V prid temu govori tudi visoka gospodarska rast, ki smo jo dosegli kljub pandemiji. »Pomoč je prihajala hitro in gospodarstvo je zato ohranilo dober tempo,« je dodal.

Matej Tonin je še poudaril, da je za uspešno reševanje krize ključno, da si država od svojega deleža odreže manj. Po mnenju NSi se ljudje znajo bolje odločati o porabi lastnega denarja kot pa država. Zato pozivamo vlado naj sprejetega zakona o dohodnini, ki je prinesel višje plače vsem, ne spreminja.

V NSi smo zadovoljni, da je v teh težkih časih poskrbljeno za socialno šibke, vendar opozarjamo, da pri reševanju krize ne smemo pozabiti na srednji razred in gospodarstvo, ki sta hrbtenica družbe in razvoja. Trenutno se zdi, da se nanje pozablja. Uspešno gospodarstvo in uspešen srednji razred pomenita tudi uspeh države, je še opozoril.

V nadaljevanju je predsednik Matej Tonin komentiral aktualno politično dogajanje pri nas in po svetu. Glede dvomov v uspešnost dodatnih evropskih sankcij proti Rusiji, ki se pojavljajo v delu evropske politike, je poudaril, da so dodatne sankcije proti Rusiji nujne, njihovo opuščanje pa bi pomenilo veliko nezaupanje v temeljne evropske vrednote.

Odgovarjal je tudi na vprašanje o odločitvi NSi glede sodelovanja na volitvah za predsednika republike. Poudaril je, da se svet postavlja na novo, da se mednarodna skupnost spreminja, zato bi morala Slovenija v teh zahtevanih časih imeti predsednika, ki bi povezoval in presegal meje, če želimo, da naša država najde svoje mesto v svetu. »Pri oblikovanju končne odločitve glede lastnega čakamo na odločitev bivše predsednice NSi Ljudmile Novak. Če se gospa Novak odloči za kandidaturo, jo bomo pri tem podprli. Če ne, pa bomo premislili in sprejeli odločitev o drugi opciji,« je povedal predsednik Tonin in zaključil: »Končno odločitev bomo v NSi sporočili septembra