UKREPI MINISTROV V BOJU PROTI KORONA VIRUSU

DELI:
17.03.2020, NSi

Minister za delo Janez Cigler Kralj in minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec sta v preteklih dneh na področju njunih resorjev predstavila nekaj ukrepov za boj proti koronavirusu.

»Pokojnine in socialni transferji bodo nemoteno izplačani,« je zatrdil minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj.

Na ministrstvu pripravljajo tudi rešitve za vse obnovljive socialne pravice: “Z novim interventnim zakonom bi se te pravice avtomatsko podaljšale vsaj do konca aprila. Lahko pa tudi kaj dlje. Vsi prejemniki pokojnin in socialnih transferjev so namreč v skupini najranljivejših in se zavedamo, da so stiske velike, zato jim bomo šli na roko,” je dejal Cigler Kralj.

Še bolj ranljiva populacija pa so oskrbovanci v domovih za starejše. »Od predstavnikov domov za starejše smo želeli informacije o stanju. Dali smo jim navodila naj se povežejo z štabi civilne zaščite in zdravstvenimi delavci, ki naj jih ustrezno izobrazijo o primerni uporabi zaščitne opreme.«

Ob koncu oddaje je podal še apel vsem delodajalcem. »Pozivam vse delodajalce, da v skladu s smernicami zdravstvenih organizacij, zagotovijo delavcem zaščitna sredstva in ostale zaščitne ukrepe,« je še dejal minister za delo.

Vrtovec: Mesec dni vam ni treba opravljati tehničnih pregledov

Prav tako je v oddaji 24 ur zvečer gostoval tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Najprej je spregovoril o potnikih, ki so na brniško letališče prileteli tik pred njegovim zaprtjem. »Potniki so bili najprej nastanjeni v poseben prostor na letališču ter tudi zdravstveno pregledani, kajti to je zelo pomembno, da okužbe ne širimo,« je dejal Jernej Vrtovec.

Poudaril je, da je mnogo potovanj v zadnjih trenutkih zelo neodgovornih, ljudje kljub vsem opozorilom ne upoštevajo navodil in potujejo tudi v države tretjega sveta, potem pa se pojavi panika in vsi bi radi prišli nazaj domov.

Na ministrstvu so se tudi odločili tudi, da za en mesec prekinejo opravljanje tehničnih pregledov ter opravljanje zavarovanj za avtomobile. »Zelo pomembno je, da ne pride do okužbe, in sicer med samimi delavci, ki tehnične preglede opravljajo, pregledujejo vozila ter tudi drugimi zaposlenimi. Torej za en mesec ljudem ni potrebno hoditi na tehnične preglede niti ne na upravne enote, ne sklepati zavarovanj. Ampak opozarjam naj ljudje tega ukrepa ne izkoriščajo in prosim, da ne hodijo na ceste, če avtomobili niso ustrezno pripravljeni,« je dejal minister za infrastrukturo.