Ugotoviti je potrebno odgovornost tistih, ki niso ukrepali in zaščitili otrok na srčni kirurgiji

DELI:
04.12.2018, NSi

»V NSi smo sopodpisali zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije na področju srčne kirurgije, saj vztrajamo pri tem, da se ugotovi odgovornost za izjemno slabo stanje na omenjenem oddelku in preišče morebitne nepravilnosti na področju nabave medicinskega materiala,« je povedala poslanka NSi Iva Dimic na novinarski konferenci v državnem zboru.

Izrazila je obžalovanje, da so se vse nečednosti in lumparije v zdravstvu dogajale na račun bolnikov in pacientov. »Najhuje pa je, da gredo lumparije na otroški srčni kirurgiji na račun vseh naših otrok,« je izpostavila.

Poudarila je, da se v NSi zavzemamo za to, da se ustavi odtekanje javnega denarja iz zdravstva, poskrbeti pa je potrebno tudi za čim boljšo oskrbo za paciente ter urediti odnose med zaposlenimi v zdravstvenih institucijah. »Otroška srčna kirurgija je dokaz, da so bili odnosi med zaposlenimi na psu, zaradi tega je prišlo do slabše oskrbe pacientov in odhoda osebja v tujino. To pa je povzročilo kolaps na področju srčne kirurgije,« je dejala.

S preiskovalno komisijo zato želimo ugotoviti prave vzroke in tudi politično odgovornost tistih, ki niso ukrepali in zaščitili najšibkejših: otrok in njihovih družin. Kritična pa je bila tudi do slovenskega pravosodja in ministra za zdravje.

»Ustanavljanje komisije je velik madež tudi za nedelujoče slovensko pravosodje. Če bi to namreč delovalo, ne bi potrebovali ustanavljati preiskovalnih komisij v državnem zboru. Hkrati pa je ta komisija lahko tudi priložnost za ministra za zdravje, da začne pospeševati delovanje slovenskih zdravstvenih zavodov, kar mu do danes še ni uspelo,« je prepričana Iva Dimic.