UGODNA DAVČNA POLITIKA JE PRAVI ODGOVOR NA TRENUTNE KRIZNE RAZMERE

DELI:
09.11.2022, NSi

»Vse je odvisno od nadaljnje matematike v državnem zboru in dinamike, kako se bodo stvari odvijale. Pobudo za posvetovalni referendum smo vložili zlasti zaradi tega, ker imamo pripravljen dober zakon, ki bi pomenil, da bi prvi otrok imel približno 27 EUR več, poveča pa se tudi olajšava za vsakega naslednjega otroka. Sedaj, ko smo v času krize, potrebujemo nižje davke, da bodo lahko ljudje lažje preživeli in se spopadali z energetsko krizo je uvodoma dejal poslanec Jernej Vrtovec v oddaji 24ur zvečer.

V NSi menimo, da nižja davčna bremena prinašajo več blaginje in lažje spopadanje z energetsko krizo in draginjo. »Ukrepe za ustvarjanje ugodnega davčnega okolja uvajajo tudi drugod po Evropi. Vzor sta nam lahko Avstrija in Nemčija, ki sta za pomoč v obliki ugodne davčne politike namenili 10 milijard evrov nižjih davčnih razbremenitev, da se lahko ljudje lažje pripravijo na težko zimo, ko se spopadajo z inflacijo in posledicami krize. Z novelo bi se razbremenile predvsem družine. Predlagamo zvišanje splošne dohodninske olajšave. V mislih pa imamo tudi dodatno razbremenitev gospodarstva, ki v času krize potrebuje stimulativno davčno politiko,« je bil jasen Jernej Vrtovec.

Dodal je, da pri vložitvi za razpis posvetovalnega referenduma ni šlo za nagajanje, ampak zgolj za možnost vzpostavitve dialoga. »Potrebno je narediti pomemben korak k spremembi zakonodaje, od katere bi lahko vsi imeli več. V NSi smo se vedno pripravljeni pogovarjati o tem, kako posamezne predloge zakonov, ne glede to od kje prihajajo, še izboljšamo. Tudi pri tem lahko poskušamo z določenimi amandmaji, predlogi, pobudami, da se lahko še vedno v okviru zakonodajnega postopka zakon izboljša. Želimo predvsem to, da se olajša položaj družinam in se jih davčno razbremeni,« je poudaril Vrtovec.

Ob zaključku je še enkrat poudaril, da smo v NSi pripravljeni narediti vse, da se uveljavijo ugodne davčne politike, ki prinašajo višje prihodke za vse, zlasti pa za družine in gospodarstvo, s tem pa se ustvarja tudi blaginjo za celotno družbo.