TUKAJ SO ELEKTRONSKE VINJETE

DELI:
01.12.2021, NSi

Uporabniki slovenskih avtocest in hitrih cest lahko od 1. decembra kupijo e-vinjete, ki so po 13 letih vinjetnega sistema pri nas zamenjale cestninske nalepke. Na voljo so letne e-vinjete in polletne za motorna kolesa, od februarja pa tudi ostale. Cene ostajajo nespremenjene, novost pa je, da letna vinjeta ne bo več vezana na koledarsko leto.

Začetek prodaje elektronskih vinjet sta v Digitalnem središču Slovenije obeležila minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič.

“Sem zelo vesel. Digitalizacija je prihodnost, Slovenci si jo zaslužimo in imamo dobre možnosti, da smo na tem področju najuspešnejši,” je ob nakupu e-vinjete dejal minister Vrtovec. “Sam postopek ni zapleten, tisti, ki niso vešči upravljanja z računalnikom, pa bodo e-vinjete še vedno lahko kupili na običajnih prodajnih mestih,” je dejal minister.

S poenostavljenim nakupom e-vinjete je zadovoljen tudi minister Andrijanič. “Nakup je bil hiter in enostaven, vzel mi je dve minuti,” je poudaril. Po njegovem je uvedba e-vinjet odličen primer digitalizacije po meri države. “Gre za rešitev, ki nam bo prihranila veliko časa, predvsem pa živcev, povezanih z vsakoletnim strganjem vinjete z vetrobranskega stekla,” je dodal.

Obstoječa letna vinjeta v obliki nalepke bo sicer veljavna do vključno 31. januarja 2022, prav tako se bo do tega datuma še naprej uporabljalo tedenske in mesečne vinjete v obliki nalepk. Pričakovati je, da večina voznikov, ki imajo letno vinjeto z letnico 2021, tako nove ne bo kupila pred njenim iztekom. S 1. februarjem pa se bodo nalepke povsem poslovile, saj bo tudi tedensko in mesečno uporabo cestninskih cest mogoče plačati le z elektronsko vinjeto.

Enako kot doslej bodo tako tudi elektronske vinjete omogočale uporabo avtocest in hitrih cest v določenem časovnem obdobju: za osebna in kombinirana vozila bo to leto, mesec ali teden, za motorna kolesa pa leto, pol leta ali teden.