TRGOVKE IN TRGOVCI IMAJO PRAVICO DO NEDELJSKEGA POČITKA

DELI:
25.09.2020, NSi

Peti dan redne seje je potekala razprava o izredni uskladitvi pokojnin, zaprtju trgovin ob nedeljah in o omejitvi vpisa necepljenih otrok v javne in javno sofinancirane vrtce. Poslanska skupina NSi je podprla vse tri zakonske predloge.

»S popravkom Zakona o ukrepih na področju plač popravljamo napačno in nepravično rešitev, ki jo je državni zbor sprejel konec lanskega leta,« je v stališču dejal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

Vsebina zakona se nanaša na izredno uskladitev pokojnin. V decembru letos se tako pokojnine in drugi prejemki razen letnega dodatka in dodatka za pomoč in postrežbo, poleg redne uskladitve še dodatno izredno uskladijo v višini 2 %. »Upam, da bo nekoč slovenska družba prišla v to fazo, da izrednih, izrednih uskladitev pokojnin sploh ne bo, da ne bodo potrebne, ampak do takrat je še dolga pot in predvsem nujna modernizacija pokojninskega sistema. To je prva in najpomembnejša naloga politike, na področju varnih pokojnin,« je dejal vodja poslanske skupine NSi.

Precepljenost je prenizka, kar pomeni, da potrebujemo obvezno cepljenje

»Zaradi neustrezne poučenosti staršev in širjenja teorij, ki niso znanstveno podprte, je vedno več otrok necepljenih. V Sloveniji je precepljenost šolskih otrok v zadnjih letih padla pod mejo 95 %. Upam, da se vsi zavedamo, da ko se delež precepljenih zmanjša pod kritično mejo se ponovno začnejo pojavljati bolezni, ki so sicer praktično izkoreninjene,« je v stališču o zakonu o nalezljivih boleznih dejala poslanka Tadeja Šuštar.

Poudarila je, da cepljenje spada med največje uspehe v zgodovini medicine in je hkrati med največjimi upanji medicine za prihodnost. »V NSi smo že leta 2014 in 2018 zapisali, da se program obveznih cepljenj uredi v skladu s sodobno doktrino tako, da bodo starši ustrezno obveščeni in informirani o vseh vidik cepljenja za otroka, možnih neželenih stranskih učinkih ter tako, da bo država, ki obvezno cepljenje predpisuje v primeru neželenih stranskih učinkov skrbno vodila evidenco teh stranskih učinkov, strogo nadzorovala proizvajalce in dobavitelje cepiv, ter prevezala odgovornost za te primere,« je še dejala poslanka NSi in poudarila, da bomo v NSi glasovali za obvezno cepljenje.

Trgovine naj se ob nedeljah končno zaprejo

»V NSi v želji in prepričanju, da se končno uresniči volja volivcev izpred sedemnajstih let, ko smo se na referendumu odločili o zaprtju trgovin ob nedeljah, podpiramo predlog zakona o trgovini, s katerim bomo končno zaprli trgovine ob nedeljah,« je dejal poslanec Mihael Prevc.

Poudaril je, da ima za NSi človek vsekakor prednost pred kapitalom, zato dajemo prednost trgovkam in trgovcem do nedeljskega počitka in preživljanja prostega dne z družinskimi člani. »Ali je nedeljsko obratovanje trgovin res nujno? Glede na to, da je v trgovinski dejavnosti mogoče nakupe potrebščin, ki jih nekdo potrebuje, namesto v nedeljo opraviti že na vse druge dni v tednu, je povsem logično, da so trgovine v nedeljo lahko zaprte,« je izpostavil.

Dodal pa je tudi, da je bil v drugi obravnavi brez glasov NSi sprejet amandma, po katerem bi lahko v prodajalnah s prodajnim prostorom do 200 kvadratnih metrov ob nedeljah poleg lastnikov delo opravljali tudi dijaki, študenti in upokojenci. »Prepričani smo, da bi taka ureditev uničila bistvo zakona,« je še pojasnil poslanec NSi.