TONIN NA ZBORU ZA PRIHODNOST: SLOVENIJO BI REŠILE PREDČASNE VOLITVE

DELI:
22.03.2024, NSi

»Nova Slovenija se je v svojih prizadevanjih za zamenjavo te sedanje, nesposobne in neoperativne oblasti bolj osredotočila na vsebino, SDS pa na številčnost, ampak za zmago in za zamenjavo oblasti potrebuješ tako vsebino, kot tudi številčnost. Ni nujno, da v opoziciji vsi mislimo in govorimo enako. Ključno je, da najdemo pot, da pridemo do 46 glasov, kajti le to omogoča menjavo oblasti,« je uvodoma v oddaji 24ur zvečer dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Po Toninovem mnenju je slovenska desnica potrebna prenove, pomembna pa je tudi raznolikost znotraj pola. »Raznolikost nas bogati. Če bi vsi mislili enako, potem imamo lahko samo eno stranko. Ampak prav današnji dan je pokazal, da vsak lahko naredi svoj del. Nova Slovenija se je danes izrazito posvetila vsebini in dala vsebinske, konkretne predloge kako iziti iz te krize, v SDS- u pa so pokazali na številčnost,« meni.

Trenutna oblast se ne zaveda moči, s katero bi lahko izpeljala ključne reforme za boljšo skupnost prihodnosti

Še enega mandata leve vlade si Slovenija enostavno ne more več privoščiti, vsi pa si želimo tudi predčasnih volitev. »Ključno je, da se na desnem polu okrepimo, obnovimo in da se lahko leta 2026 vrnemo z ustrezno večino –  46 glasovi. Ne smemo ponavljati starih napak, to je, da vsi mislimo enako,« je prepričan Matej Tonin.

Dodal je, da se trenutna vlada oklepa oblasti, do živega pa ji ne pridejo niti številni hudi škandali. »Žalostno je, da pri močni večini, ki jo imajo v parlamentu, niso bili sposobni narediti resnih sprememb na različnih področjih. Eno izmed teh je zagotovo zdravstvo, trpi pa tudi gospodarstvo, ki ga omejujejo z birokratskimi nesmisli, kot je na primer štempljanje. To so norosti, ki jih dela ta vlada, s katerimi nam jemlje potenciale, da ne moremo slediti najbolj razvitim državam. Razburja pa tudi predlog energetskega zakona in zakon o pravicah narodov SFRJ. Dolžnost opozicije torej je, da v prihodnjih dveh letih predvsem kaže pot naprej in ne da se toliko ukvarjamo s kritiko, ampak da pokažemo drugačno smer,« je poudaril predsednik NSi.

V zaključku oddaje je Matej Tonin spregovoril tudi o bistvenih poudarkih razprave na Zboru za prihodnost. »Bistveno sporočilo današnjega dogodka pa je, da so rešitve in možnosti enostavne. Potreben je samo politični pogum, da se uveljavijo.«