TONIN: EVROPA JE ODLOČENA, DA BO ZA VSAKO CENO BRANILA SVOBODO IN DEMOKRACIJO

DELI:
03.03.2022, NSi

Obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin je bil gost predvolilnega soočenja na Planet TV. Tokrat so se prvaki strank soočili na temo preprečevanja agresije, ki jo ruski predsednik Vladimir Putin izvršuje nad Ukrajinci.

“Putin je napačno ocenil Evropo in zahodni svet. Prepričan je bil, da bo lahko Ukrajino zavzel tako kot Krim. Evropa je odločena, da bo za vsako ceno branila svobodo in demokracijo,” je pojasnil minister Tonin in dodal: “Vsak dan, ko Ukrajinci vzdržijo ruske napade, smo bližje miru.”

Poudaril je, da so se evropski voditelji pred eskalacijo odnosov trudili za mirno rešitev spora med Ukrajino in Rusijo. “Pogovorov o mirni rešitvi je bilo veliko, a Putin dialoga ne sliši. Zahodni svet, ki se bori za svobodo in mir, je dolžen Ukrajini pomagati na vse možne načine,” je povedal predsednik Tonin.

V tem nesmiselnem prelivanju krvi najbolj trpijo nedolžni civilisti. “Ukrajincem moramo pomagati, da se lahko branijo, in izvrševati učinkovite sankcije, ki bodo prizadele Putina. Danes lahko na konkretnem primeru opazujemo, kako pomembne so investicije v varnost in obrambo države,” je poudaril Matej Tonin.

Zagotovil je, da se povsod po Sloveniji ljudje odzivajo na pozive k zbiranju humanitarne, finančne in vojaške pomoči. Vzpostavljajo pa se tudi zbirni centri za ukrajinske prebežnike. “Putinovi vojaki lahko rušijo mostove, ne morejo pa vzeti sanj po boljšem jutri, svobodi in Ukrajini v EU,” je še dodal predsednik NSi.