Tadeja Šuštar zahtevala odgovore glede varne hrane ter digitalizacije v kmetijstvu

DELI:
15.11.2019, NSi

»Glede na to, da se je povprečna starost kmetov povečala za eno leto, me zanima, koliko mladih je v zadnjem letu prevzelo kmetijo in koliko jih je vključenih v shemo za mlade kmete? Ali so še kakšni drugi ukrepi, ki bi mlade spodbudili v kmetijstvu?« je na seji odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano poslanka Tadeja Šuštar vprašala državnega sekretarja.

Glede zadnje afere s poljskim in avstrijskim mesom je poslanko NSi zanimalo tudi, kakšni so bili ukrepi po razkritju nepravilnosti in kakšen je nadzor nad varnostjo hrane. »Ali je to afera kaj vplivala na to, da bi ljudje več kupovali slovensko meso, saj smo glede na podatke 109% samooskrbni z mesom?« je zanimalo Tadejo Šuštar.

Strinjala se je, da je tehnologija precej napredovala tudi v kmetijstvu. Izpostavila je nekatere kmetije, ki so lahko dober zgled uporabe tehnologije in si z njo olajšajo vsakodnevno delo. »K temu spada tudi digitalizacija. Zanima me, ali imate kakšne ukrepe na ozaveščanju in izobraževanju kmetov glede novih tehnologij in digitalizacije in kakšno podporo jim zagotavljate v tej smeri?« je še zanimalo poslanko NSi.