Tadeja Šuštar: Škoda za zamujene priložnosti tega predloga proračuna

DELI:
20.11.2019, NSi

»Glede na to, da imamo rekordno visok proračun, ne vem, zakaj se na nekaterih področjih finančno stanje ni vsaj izenačilo, če ne izboljšalo s stanjem pred finančno krizo,« je o proračunu 2020 in 2021 povedala poslanka Tadeja Šuštar.

Opozorila je na Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki je imel pred finančno krizo na voljo 12 milijonov evrov. »V tem proračunu je za urad namenjenih le 9 milijonov. Tri milijone manj. Poslušamo Slovence v Italiji, ki imajo težave z območjem Nature 2000, ki omejuje njihovo kmetovanje, ljudje skrbijo za ohranjanje slovenskega jezika, naše kulture in navad, pa nimajo dovolj sredstev za delovanje svojih društev,« je izpostavila Tadeja Šuštar.

Poudarila je tudi, da v proračunu ni denarja za repatriacijo Slovencev iz Venezuele. »So res Slovenci v zamejstvu in po svetu tako malo pomembni za to vlado in koalicijske stranke? V Novi Sloveniji si želimo, da bi stopili naproti vsem Slovencem, posebej si želimo podpirati mlade zamejce in jih spodbujati, da ostanejo na slovenskem ozemlju in nadaljujejo našo tradicijo. Potrebujejo štipendije, da bodo lahko normalno živeli in razvijali svoje talente na vseh področjih,« je izpostavila poslanka NSi.

Imamo stanovanjski sklad, a potrebujemo predvsem dobro stanovanjsko strategijo, ki bo veljala za celotno državo. »Kdo lahko zagotovi, da se bo stanovanjski sklad usmeril tudi na periferna območja Slovenije? Bo stanovanjski sklad gradil stanovanja v občini Rogatec, Kozje, Grad, Ilirska Bistrica, Jezersko ali se bo usmeril samo na Ljubljano in Maribor? Mladi potrebujejo dostopna stanovanja povsod, po celotni Sloveniji,« je dejala Tadeja Šuštar.

Opozorila je tudi na to, da odločba ustavnega sodišča še vedno ni uveljavljena, čeprav mineva že peto leto, odkar so se poslanci seznanili z njeno vsebino.

»Škoda za zamujene priložnosti tega predloga proračuna. Če kdaj, je imela ta vlada sedaj enkratno priložnost, da bi brez večjih naporov popravila krivice, znižala javno porabo, pogumneje razbremenila plače in znižala davke. Vse to torej še enkrat znova čaka na katero od naslednjih vlad,« je povedala poslanka NSi.