Tadeja Šuštar: Odločbe Ustavnega sodišča je potrebno spoštovati

DELI:
10.10.2019, NSi

»Predlog ZOFVI, ki ga predlaga kolega Lisec, udejanja odločbo Ustavnega sodišča. Predlog odpravlja neenakost in diskriminacijo učencev, ki obiskujejo nevladne osnovne šole  z javnoveljamnim programom,« je na včerajšnji seji odbora za izobraževanje povedala poslanka NSi Tadeja Šuštar in ob tem komentirala nov poskus zakonskega urejanja tega področja.

Poudarila je, da so nevladne osnovne šole cenejše za državo, saj zasebni izvajalec prevzame stroške naložb, investicij, opreme in prostorov.

Navezala se je tudi na poslanca Bandellija, ki je dejal, da ne razume, zakaj bi sploh potrebovali zasebne šole. »Z njim se v mnogočem ne strinjam, a v eni stvari ima prav: javno naj se financira iz javnega denarja. Torej, kot tudi pravi Ustavno sodišče RS: javnoveljavni OŠ programi naj se financirajo iz javnega programa,« je dejala poslanka NSi.

Ob nasprotovanju zakonskemu predlogu s strani ministrstva za izobraževanje se je poslanka NSi vprašala, katere predmete ministrstvo ne želi financirati. »Je težava matematika, slovenščina, biologija ali kateri drug od 15 predmetov? Sedanjih 85 % pomeni 12,75 predmeta od 15. Katera dva predmeta sta torej težava?« se je vprašala Tadeja Šuštar.