Tadeja Šuštar: Dijaško in študentsko delo ter kadrovske štipendije je potrebno izvzeti iz skupnega dohodka gospodinjstva

DELI:
21.10.2019, NSi

vir: DZ

“Predlog zakona o dopolnitvi zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki smo ga vložili v poslanski skupini Nove Slovenije – krščanskih demokratov je, da se dijaško in študentsko delo ter kadrovske štipendije izvzame iz upoštevanja skupnega dohodka gospodinjstva pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev,” je v svojem poslanskem vprašanju ministrici za delo povedala poslanka Tadeja Šuštar.

Ministrico je vprašala ali podpira predlog NSi in ali se vam ne zdi krivična zdajšnja ureditev, ki jo je potrebno čim prej odpraviti? »Zakaj bi kaznovali družine, ki si prizadevajo vzgojiti otroka v vrednotah kot so delo, marljivost in odgovornost? Študentsko delo omogoča namreč študentom, da preko dela vstopijo na trg dela, pridobijo izkušnje. Pomemben vidik študentskega dela je tudi ta, da lahko med počitnicami zaslužijo nekaj denarja za čas med študijem, da tekom leta lažje shajajo, za pomoč družini ali za druge potrebe,« je povedala poslanka NSi.

Prepričana je, da se s tem že mladi učijo ravnanja in upravljanja z denarjem. Zdaj se vsi ti dohodki štejejo k skupnemu dohodku gospodinjstva in zaradi tega se lahko zgodi, da družina zaradi študentskega dela preseže mejo dohodkov in izgubi državno štipendijo, subvencijo najemnine za stanovanje, subvencijo za šolsko malico in kosilo, imajo nižji otroški dodatek in druge pravice.

»Zaradi navedenih razlogov je nujno potrebno izvzeti dijaško in študentsko delo ter kadrovske štipendije iz skupnega dohodka gospodinjstva, saj bi s tem nagradili delo in pridne študente. Še posebej danes, ko v Sloveniji ugotavljamo, da se delo ne splača,« je jasna Tadeja Šuštar.