TA VLADA NE ŠČITI SVOJIH DRŽAVLJANOV

DELI:
14.11.2022, NSi

»Ukinitev avtocestne policije je ena v vrsti popolnoma nespametnih potez aktualne vlade. Delo avtocestne policije so kot zelo dobro in pozitivno ocenili vsi. Na slovenskih avtocestah smo s tem zagotovili večjo prometno varnost, izboljšali pretočnost in hitrejšo obravnavo prometnih nesreč. Z avtocestno policijo je bilo lažje odkrivati in sankcionirati objestno vožnjo voznikov. Statistika kaže, da se je na naših avtocestah v času delovanja avtocestne policije število prometnih nesreč zmanjšalo, pomembno pa se je zmanjšal tudi delež tovornih vozil s prekoračeno osno obremenitvijo. Na ljubljanskem avtocestnem obroču in štirih vpadnih krakih se je v prvih štirih mesecih letos, glede na enako obdobje leta 2019, zgodilo skoraj za tretjino manj prometnih nesreč« je ob interpelaciji ministrice za notranje zadeve izpostavil poslanec Aleksander Reberšek.

V prihodnosti pričakujemo velike migracijske pritiske, povečanje števila nezakonitih prehodov meje in poslabšanje varnostnih razmer na obmejnih območjih in tudi v notranjosti države

»V Novi Sloveniji ocenjujemo, da odločitev o odstranitvi ograje z južne meje ni dovolj pretehtana in strokovno utemeljena. Odločitev je povzročila močno poslabšanje varnostnih razmer na širšem območju ob južni meji Republike Slovenije in tudi v drugih delih države. Policija je v obdobju od 1. januarja do 30. septembra 2022 evidentirala 14.742 nezakonitih prehodov državne meje, kar pomeni povečanje za dobrih 100 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem leta 2021. V slovenskih zaporih je trenutno zaprtih nekaj več kot tisoč zapornikov, več kot petino izmed njih pa predstavljajo tihotapci tujcev skozi Slovenijo. Še več jih je v priporih, kjer delež tihotapcev – tujcev presega že 30 odstotkov. Ob odstranitvi tehničnih ovir bi zato morala Vlada Republike Slovenije zagotoviti okrepljeno delovanje policije in Slovenske vojske na tem območju. Niti ni realno, da bi z dodatnimi tehničnimi sredstvi, npr. droni, zagotovila enako stopnjo varnosti. Gre torej za politično odločitev, zato takšno potezo ocenjujemo kot lahkomiselno in tvegano, zaradi tega interpelacijo ministrice za notranje zadeve podpiramo,« je bil jasen Aleksander Reberšek.

Vir fotografije: Državni zbor