TA VLADA JE ZAUSTAVILA USTANOVITEV SLOVENSKEGA RAZVOJNO-GOSPODARSKEGA PREDSTAVNIŠTVA V SILICIJEVI DOLINI

DELI:
23.01.2023, NSi

Poslanec NSi Jožef Horvat je na današnji državnozborski seji na ministrico brez resorja, pristojno za digitalno preobrazbo, ki opravlja tekoče posle, Emilijo Stojmenovo Duh, naslovil vprašanje glede zaustavljenega projekta, ki bi omogočil ustanovitev slovenskega razvojno-gospodarskega predstavništva v Silicijevi dolini. Poslanca Horvata je tudi zanimalo, kako ministrica ocenjuje doprinos takega predstavništva k procesom digitalne preobrazbe na različnih družbenih področjih.  Zanimalo ga je tudi njeno mnenje, ali ne bi bilo morebiti koristno po zgledu številnih drugih evropskih držav tako predstavništvo vzpostaviti. Prav tako ga je zanimalo, ali se bo znotraj vlade zavzela, da bi se razvojno-gospodarsko predstavništvo v Silicijevi dolini v bližnji prihodnosti vendarle ustanovilo?

V obdobju prejšnje vlade je takratni minister brez resorja, pristojen za digitalno preobrazbo, Mark Boris Andrijanič, vodil aktivnosti za odprtje razvojno-gospodarskega predstavništva v Silicijevi dolini, kar je bil ukrep vladnega Strateškega sveta za digitalizacijo. Po zgledu Danske, Avstrije, Nizozemske, Grčije ter nekaterih drugih evropskih držav bi se vzpostavilo slovensko razvojno-gospodarsko predstavništvo v San Franciscu, ki bi promoviralo Slovenijo kot atraktivno investicijsko destinacijo ter odpiralo vrata slovenskim podjetjem v Silicijevi dolini in drugih ameriških tehnoloških središčih. Skrbelo bi tudi za povezovanje slovenskih in ameriških izobraževalnih ter raziskovalnih institucij, pa tudi za prenos znanja na področju digitalizacije javne uprave, zdravstva in izobraževanja. Projekt ustanovitve slovenskega razvojno-gospodarskega predstavništva v Silicijevi dolini je bil v času nekdanjega ministra Marka Borisa Andrijaniča že skoraj zaključen. Minister je v zvezi s tem projektom tudi že obiskal Združene države Amerike, kjer se je na Ministrstvu za zunanje zadeve ZDA srečal s posebnim odposlancem za trgovinske zadeve. Pogovor je tekel tudi o vzpostavitvi razvojno-gospodarskega predstavništva v Silicijevi dolini, ki ga močno podpirajo tudi ZDA.  Predstavništvo bi moralo biti ustanovljeno že v lanskem letu. Po poročanju nekaterih medijev je ameriška vlada že podala soglasje za odprtje predstavništva, Ministrstvo za zunanje zadeve pa je tudi že izvedlo kadrovski razpis in izbralo diplomata.

Nova vlada je kljub navedenemu vzpostavljanje razvojno-gospodarskega predstavništva v Silicijevi dolini prekinila, za kar v Novi Sloveniji ne vidimo nobenih razumnih razlogov.

 Odgovor je dostopen TUKAJ: Vprašanje JH