SVET NSI: SUPERVOLILNO LETO JE NOVI SLOVENIJI PRINESLO NAPREDEK, A HKRATI TUDI NUJNO SAMOREFLEKSIJO NA DESNI SREDINI

DELI:
07.12.2022, NSi

Danes je zasedal Svet NSi, kjer so zbrani opravili razpravo o aktualnem dogajanju in analizo rezultatov vseh treh volitev in referendumov v letu 2022.

Predsednik NSi Matej Tonin je članom sveta NSi uvodoma predstavil svoj pogled na situacijo in izpostavil potrebo po temeljitem premisleku o delovanju na desni sredini. Pri tem je zagotovil, da morajo biti naša prizadevanja usmerjena v iskanje rešitev za razvojni preboj Slovenije. »Nova Slovenija je kredibilen partner in vedno smo bili pripravljeni iskati rešitve, ki izboljšujejo položaj vseh Slovenk in Slovencev. Želimo biti na strani tistih, ki bodo ljudem dajali upanje in priložnost za napredek naše domovine,« je dejal Tonin.

Mnenju Mateja Tonina se je v svoji razpravi pridružil tudi predsednik sveta NSi in poslanec  Jernej Vrtovec, ki je opozoril, da je danes  pravi čas za premislek, kako naprej – tako v vsebinskem smislu kot v načinu političnega delovanja.

Svet stranke je v povezavi s tem opravil obširno razpravo. Člani sveta stranke so poročali o razpoloženju v lokalnih odborih. Iz razprave je bilo jasno razbrati podporo predhodnim odločitvam izvršilnega odbora stranke. Po končani razpravi so bili brez glasu sprejeti naslednji sklepi:

  • Svet stranke izraža zaskrbljenost nad rezultati referendumov o zakonu o dolgotrajni oskrbi in o RTV, saj se s potrditvijo obeh zakonov uveljavitev dolgotrajne oskrbe oddaljuje v nedoločno prihodnost, nova ureditev RTV pa je očitno neustavna.
  • Svet stranke ugotavlja, da je po štirih volitvah in treh referendumih poziv predsednika stranke k samorefleksiji pravilen.
  • Svet stranke podpira stališče predsednika stranke, da je cilj NSi oblikovanje desno-sredinske vlade, za kar je nujna sprememba političnega delovanja in strateškega pristopa na desni sredini. Uspeh desno sredinskega bloka ne more biti odvisen le od ene osebe ali ene politične stranke, ampak bloka kot celote.
  • Svet stranke se je seznanil z rezultatom volitev v Državni svet RS in ga ocenjuje kot velik uspeh stranke, saj je NSi prvič v zgodovini stranke vstopila v Državni svet RS z dvema državnima svetnikoma.
  • Svet stranke se je seznanil s poročilom o rezultatih lokalnih volitev 2022. Svet stranke ocenjuje rezultat stranke na zadnjih lokalnih volitvah kot zelo dober, saj gre za najboljši rezultat v zgodovini stranke po številu izvoljenih županov in občinskih svetnikov. Končno poročilo o volilni kampanji za lokalne volitve se pripravi do naslednje seje sveta stranke.
  • Svet stranke ni zadovoljen z rezultati predsedniških volitev. Stranka je prepozno najavila kandidaturo, kar je bistveno poslabšalo možnosti dobrega rezultata našemu kandidatu Janezu Ciglerju Kralju. Hkrati pa svet stranke izreka priznanje Janezu Ciglerju Kralju za odlično izvedeno kampanjo in jasno predstavljanje vrednot in stališč stranke.

Glavni tajnik Robert Ilc je poročal o izzidu lokalnih volitev in volitev v Državni svet. NSi je na letošnjih lokalnih volitvah zabeležila najboljši rezultat doslej – iz vrst NSi je bilo izvoljenih 17 županj in županov ter 290 predstavnic in predstavnikov v občinskih in mestnih svetih. Prav tako se je prvič v zgodovini stranke zgodilo, da sta bila v Državni svet Republike Slovenije izvoljena dva državna svetnika iz vrst NSi. To sta župana Matej Slapar in David Klobasa. Eden izmed rekorderjev teh volitev je gotovo župan občine Sveta Trojica v Slovenskih Goricah, kjer celotni občinski svet sestavlja 11 predstavnikov z njegove liste. V vrstah NSi se lahko pohvalimo tudi z najmlajšim izvoljenim županom. To je župan občine Hodoš Denis Tamaško.

Predsednik NSi Matej Tonin, glavni tajnik NSi Robert Ilc ter celotna ekipa ožjega in širšega vodstva NSi so se vsem kandidatkam in kandidatom na obojih sedanjih in vseh ostalih volitvah zahvalili za njihovo pripravljenost in požrtvovalno delo, ki so ga namenili stranki in širjenju dobrega glasu o naših prizadevanjih in delu za boljšo lokalno samoupravo.