Svet NSi imenoval Mateja Tonina na čelo stranke

DELI:
31.01.2018, NSi

Ljudmila Novak je na današnji seji Sveta NSi sporočila, da odstopa s funkcije predsednice stranke. “Strank je veliko, a le eni smo krščanski demokrati. Želim si, da bi to stranko peljali naprej v nove zgodbe,” je dejala v svoji zahvali za dolgoletno podporo, svet NSi pa je nato za vršilca dolžnosti predsednika imenoval mag. Mateja Tonina.

“Želim si, da gremo skupaj naprej. Čaka nas odgovorna naloga, sama pa bom še naprej delala za to stranko in krščansko demokracijo v Sloveniji,” je še dejala Ljudmila Novak. O Mateju Toninu pa je dejala, da je sposoben in pošten človek. “Prepričana sem, da z novo ekipo pride tudi nova energija. Sem za politiko sodelovanja, zato sem prepričana, da bo tudi Matej lahko pri tem naredil korak naprej. Držimo skupaj, saj bomo le tako močni,” je položila na dušo vsem članom stranke. Za konec pa je še dodala: “Vsem hvala za zaupanje skozi celotno obdobje mojega predsednikovanja in hvala, tebi Matej, da si sprejel to, da pelješ ta naš voz naprej.”

Matej Tonin se je v svojem nagovoru uvodoma zahvalil Ljudmili Novak za vso njeno delo. “Pred desetimi leti sva začela delati skupaj. Nam mladim ste zaupali, dali ste nam priložnost in nam pustili, da lahko delamo. Prav tako ste Novo Slovenijo uspeli povezati v močno stranko. Uspelo pa vam je tudi nekaj, kar ni v Sloveniji še nikomur. Izvenparlamentarno stranko ste popeljali nazaj v parlament. Svojo veličino pa ste pokazali tudi danes, ko ključe stranke predajate mlajši generaciji,” je dejal Tonin.

Dodal je, da ostaja zvest ključnim vrednotam krščanske demokracije. “Tako kot doslej bom zagovarjal socialno-tržno gospodarstvo, boljše poslovno okolje in bolj dostopno zdravstvo.  Želim pa tudi nekoliko modernizirati stranko, in sicer bi rad pri tem poudaril digitalizacijo Slovenije, odnos do narave in zdrav način življenja,” je še pojasnil.

V svojo ekipo je izbral dva nova podpredsednika dr. Marijo Rogar in mag. Valentina Hajdinjaka. Glavni tajnik ostaja Robert Ilc, predsednik sveta pa Matjaž Trontelj. Vodja poslanske skupine je postal Jožef Horvat, mednarodni tajnik pa Federico V. Potočnik.