Stopnjo naše nacionalne varnosti je potrebno povečati

DELI:
26.09.2019, NSi

Svet se je v zadnjih letih bistveno spremenil. Vojaški spopadi se ne bodo več odvijali na terenu ali v naravi, ampak v novih, predvsem kibernetskih prostorih. Prav iz tega razloga si v NSi želimo, da bi bilo področje kibernetske varnosti in groženj v resoluciji bolje naslovljeno. Kako resne so te grožnje pričajo nedavni napadi na računalniško omrežje Lekarne Ljubljane in podjetja Revoz, žrtve hekerjev so bila tudi številna mala slovenska podjetja. V Ukrajini je zaradi podobnih napadov brez električne energije sredi najhujše zime ostalo več kot 200.000 ljudi, v Estoniji je hekerski napad za nekaj dni povsem ohromil delovanje celotne države. Zaradi interneta stvari se napadi praktično lahko vršijo pri nas doma.

Vedno večje grožnje predstavlja islamski terorizem in ekstremizem. Zaradi neobvladovanja migracijskih tokov so številni borci islamske države neovirano vstopili v Evropo. Pri tem se je pokazalo, da slovenske varnostno-obveščevalne službe nimajo zadostnih pristojnosti za nadzor islamskega ekstremizma.

Pristojnost na uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov naj prevzame parlament

NSi meni, da je sprejem prenovljene resolucije o strategiji nacionalne varnosti nujno. Vendar smo izrazito nenaklonjeni rešitvi, da bi Vlada RS imenovala strokovno skupino, ki bi nadzorovala dejavnost varnostno-obveščevalnih služb na področju uporabe prikritih preiskovalnih ukrepov (npr. prisluhi, tajni vstopi v prostore,…). Vlada kot izvršna veja oblasti ne more nadzirati sama sebe (strokovno komisijo, ki bi jo imenovala vlada ne moremo šteti drugače kot del izvršne veje oblasti). To daje vladi prevelike pristojnosti in odpira možnosti političnih zlorab tajnih služb za obračun z opozicijo in nekaterimi glasnimi posamezniki, novinarji, intelektualci. Gre za nedemokratično prakso, ki krši načelo delitve oblasti po sistemu zavor in ravnotežja. Nadzor nad delovanjem varnostnih in obveščevalnih služb bi morala ostati v pristojnosti zakonodajne veje oblasti t.j. Komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb. Po mnenju NSi bi morali s strokovno skupino, ki bi nadzorovala uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov, okrepiti KNOVS.