ŠTEVILKE GOVORIJO V PRID TEJ VLADI

DELI:
03.12.2021, NSi

»Številke govorijo v prid vladi, kot kaže delamo prav. Imamo trenutno rekordno visoko zaposlenost in rekordno nizko brezposelnost. Proračunski prilivi so v letošnjem letu 2021 mnogo višji kot so bili v pred kriznem letu 2019. Vse to govori v prid temu, da se določene stvari delajo prav in da je vlada ubrala pravilno politiko, da je predvsem investirala v ljudi in v gospodarstvo. Glede visokega trošenja je dejal, da je potrebno na to gledati skozi prizmo aktualne situacije,« je v oddaji Tarča dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Pokazal je tri razloge, zakaj vlada zagovarja takšno politiko. »V preteklosti smo imeli zelo strogo fiskalno pravilo, danes pa je na ravni Evropske unije fiskalno pravilo odpravljeno. Druga sprememba je ta, da je veliko evropskega denarja na razpolago, sama Evropska unija je ustanovila različne fonde iz katere tudi Slovenija rekordno visoko črpa evropska sredstva. In tretja stvar, obresti po katerih dobivamo danes denar, so celo negativne. V času Alenke Bratušek so bile 5 odstotne in več. To so tiste bistvene tri razlike, ki omogočajo vladi, da predvsem investiramo v ljudi, da investiramo v domačo potrošnjo, kar žene gospodarsko kolesje in na koncu se v proračun zbere več denarja kot pa se je leta 2019,« je poudaril predsednik NSi.

Zdi se mu pomembno, da se danes vlagamo v investicije, zato gradimo nove ceste, železnice, tudi domove za starejše. Poleg tega je ta vlada dala zgodovinsko visoko povprečnino slovenskim občinam ter poskrbela za upokojence. »Kolikor je za upokojence naredila ta vlada, ni še nobena doslej. V letu 2020 so se pokojnine povečale za 4 odstotke, v letošnjem letu za 3, upokojenci so dobili draginjski dodatek tako, da ta vlada resnično skrbi za upokojence,« je poudaril Matej Tonin.

Izpostavil je, da ta vlada predvsem zaupa ljudem, da verjame, da bodo ljudje bolj racionalno potrošili in porabili denar kot pa politika. »To, da ljudem pri plačah ostane več, da bodo višje neto plače, za mene je to velik dosežek in pomemben korak naprej k temu, da bo Slovenija bolj konkurenčna in ljudje bolj vedo kot mi vsi skupaj kako bodo ta denar porabili. Ko bodo ta denar trošili, bodo seveda plačevali tudi DDV in država bo ta denar dobila nazaj,« je dejal predsednik NSi.