Stališče NSi o grški krizi: Spoštujemo izid referenduma, a Grčija mora spoštovati zaveze

DELITE TA
PRISPEVEK
07.07.2015, NSi

Ljudmila_Novak2015»V NSi spoštujemo izid nedeljskega referenduma v Grčiji, vendar na ta način ni moč reševati krize v Evropi. Kdor si denar izposoja, ne more sam postavljati pogojev, ampak mora spoštovati tudi tisto, kar je v zameno za denar obljubil,« je v izjavi za javnost dejala predsednica stranke Ljudmila Novak in dodala:

»V NSi nedeljski razplet dogodkov vidimo kot rezultat nepremišljene, neodgovorne in populistične politike vladajoče Sirize. Smo za solidarnost z grškim ljudstvom, vendar se mora tudi politika v Grčiji zavedati, da mora narediti odločnejše korake, da bo prišlo do reform in s tem sploh do možnosti, da bo lahko država svoj dolg vsaj do neke mere povrnila.«

»Čisti računi – dobri prijatelji«

»Solidarnost v Evropi je ena od ključnih evropskih vrednost in tudi Slovenije, ali če hočete Nove Slovenije, a želimo jasno artikulirati, da smo bili solidarni z grškim narodom, da smo solidarni in da tudi bomo. Seveda pa v Sloveniji velja zelo preprost rek Čisti računi – dobri prijatelji, to pa pomeni, da tisti, ki je kredit dobil, ga mora tudi vrniti,« pa je stališče NSi dodatno argumentiral predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko in podpredsednik NSi Jožef Horvat.

Slovensko vlado je tudi pozval, da se pogaja tako, da bodo slovenski davkoplačevalci, ki so zelo težko dali milijone grškemu narodu, te dejansko dobili nazaj. V Slovenji jih namreč po njegovih besedah prav tako krvavo potrebujemo. Predsednica NSi je še dodala, da je EU zagotovo najbolj demokratična unija, kamor želijo mnogi priti. »A žal EU nima samo prijateljev, temveč jo želijo nekateri destabilizirati in celo podpirajo tovrstne populistične poteze, ki destabilizirajo Evropo,« je še pojasnila.