STABILNA EVROPA POMENI VARNEJŠI SVET

DELI:
14.07.2021, NSi

Minister za obrambo Matej Tonin se je včeraj na povabilo ministra za nacionalno obrambo Helenske republike Nikolaosa Panagiotopoulosa udeležil mednarodne razstave s področij varnosti in obrambe Defence Exhibition Athens – DEFEA ter okrogle mize na temo Evropske obrambne iniciative.

Predsednik NSi in minister Matej Tonin je kot govornik na okrogli mizi o Evropskih obrambnih iniciativah izpostavil, da živimo v času velikih izzivov, kjer je mir krhka vrednota. »Stabilna Evropa pomeni tudi varnejši svet. K večji varnosti v Evropi v negotovih razmerah lahko veliko prispevajo evropske obrambne iniciative, ki so se močno razvile v zadnjih letih,« je poudaril Tonin.

Izpostavil je pomembno vlogo evropskih iniciativ, kot so Načrt razvoja zmogljivosti, Usklajeni letni pregled na področju obrambe – CARD in Stalno strukturno sodelovanje na področju obrambe in varnosti – PESCO, kjer v različnih projektih od vojaške mobilnosti do energetske učinkovitosti v obrambnem sistemu sodeluje tudi Slovenija.

Na srečanju je minister predstavil slovenske prioritete na področju obrambno-varnostne politike v času predsedovanja Sveta Evropske unije, med katerimi so sodelovanje med Evropsko unijo in Natom, regija Zahodnega Balkana in energetska učinkovitost v obrambnem sistemu. Matej Tonin se je zavzel za učinkovito in čimprejšnjo pripravo Strateškega kompasa, ki bo podal pomembne smernice na skupnem obrambno-varnostnem področju za naslednjih pet do deset let, in sicer na področjih kriznega upravljanja, odpornosti, razvoja zmogljivosti in partnerstev. Strateški kompas je začel nastajati na pobudo Nemčije, pomemben del njegovega procesa pa bo potekal med slovenskim predsedovanjem.

Ob robu obiska se je minister Tonin ločeno srečal tudi z grškim ministrom Nikolaosom Panagiotopoulosom in ministrom Republike Ciper Charalambosom Petridesom.  Z ministroma je govoril o obrambno-vojaškem sodelovanju, varnostni situaciji na Zahodnem Balkanu in prizadevanjih Slovenije za deblokado Severne Makedonije na poti v Evropsko unijo, predstavil pa jima je tudi prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU.