Spremenimo odnos do vojske in naredimo vojaški poklic zopet zanimiv

DELI:
01.03.2018, NSi

»Imamo tako vojsko, kot si jo zaslužimo. Ima takšno mesto, kot smo ji ga namenili. Približno tako kot gasilci, na katere se večina spomni le takrat, ko gre kaj narobe. Ta odnos je potrebno spremeniti,« je bil v začetku pogovora o Slovenski vojski na Radiu Ognjišče kritičen podpredsednik NSi mag. Valentin Hajdinjak.

V nadaljevanju je opozoril na katastrofalno stanje v vojski ter pokazal na možne rešitve, da bi vojsko spet naredili zanimivo za mlade.

Ministrica je prva, ki je odgovorna

Opozoril je na dejstvo, da Slovenska vojska razpada, Sova in policija pa stavkata. Zato meni, da ni čudno, da smo v takšni situaciji. »Ministrica je reševala z menjavo na vrhu slovenske vojske reševala lastno kožo in želela povedati, da s tem nima nič. Jasno je, da je ona prva odgovorna za stanje v vojski. Ona je tista, ki mora zagotoviti sredstva, ki mora zagotoviti, da je Slovenska vojska usposobljena, da je obuta, oblečena. Šele to so pogoji, da lahko vojska normalno deluje,« je bil jasen podpredsednik NSi.

Zamenjava načelnika Slovenske vojske se mu zdi nesprejemljiva. »Osterman je v preteklem letu zahteval 46 milijonov evrov za nujno delovanje, dobil jih je šest. Način, kako so zamenjali načelnika, z očitkom, da gre za blatenje vojske, se meni zdi nesprejemljiv. Tudi če je bila storjena napaka z njegove strani, se s človekom, ki odhaja v pokoj, ne dela tako,« je izpostavil.

Vojaški poklic naredimo zanimiv

Izrazil je tudi zaskrbljenost nad popolnjenostjo enot Slovenske vojske. »Mladi odhajajo iz vojske in ne prihajajo vanjo. Slabe plače niso edini razlog, so pa eden izmed poglavitnih. Vojaški poklic je potrebno narediti zanimiv z višjimi plačami in drugimi bonitetami. Ob vsem tem pa jih je potrebno ustrezno izobraziti, jih obuti in obleči ter jih oborožiti z ustreznimi oborožitvenimi sistemi,« je poudaril Valentin Hajdinjak in dodal najpomembnejše sporočilo: »Odkrito si moramo odgovoriti ali hočemo vojsko imeti. Če jo hočemo, potem ji dajmo vse kar potrebuje, v nasprotnem primeru pa jo razpustimo. Najslabša možnost je stanje, ki ga imamo zdaj.«

Celotno oddajo lahko poslušate TUKAJ.