SPOROČILO IVE DIMIC OB ROŽNATEM OKTOBRU: PODPIRAMO PRIZADEVANJA ZA NOVE OBLIKE ZDRAVLJENJA RAKA

DELI:
17.10.2020, NSi

»Mesec oktober je tradicionalno posvečen ozaveščanju o raku dojk. Ta je pri nas še vedno najpogostejši rak pri ženskah, vsako leto zboli okoli 1400 žensk in deset moških, umre pa približno 400 bolnic.  V Združenju Europa Donna opozarjajo, kako pomembno je zgodnje odkrivanje raka dojk. V času epidemije in težji dostopnosti osebnih zdravnikov, so ta opozorila, kot pravijo, še toliko bolj pomembna, saj ne smemo privoliti v slabši dostop do zdravstva in pravočasne diagnostike,« je po seji pododbora za rakava obolenja v državnem zboru dejala poslanka Iva Dimic.

Opozorila je, da število rakavih bolnikov v Sloveniji narašča: v letu 2006 je za rakom na novo zbolelo 11.043 prebivalcev, v letu 2016 pa že 15.072; ocena za leto 2019 je pri številki 15.844. Zaradi staranja prebivalstva je tudi v prihodnjem desetletju pričakovati nadaljevanje trenda strmega porasta incidence raka.

Poudarila je, da je ob kirurškem in sistemskem zdravljenju radioterapija eden od treh stebrov zdravljenja raka. A kompleksnost radioterapije s protoni, velikost naprav in še vedno sorazmerno visoka cena so glavne ovire, da protonskih centrov že v tem trenutku ni več in da takšnega centra še vedno ni niti v Sloveniji niti ne drugod v jugovzhodni Evropi. »Prednost protonske pred konvencionalno fotonsko radioterapijo je v večji biološki učinkovitosti protonskih žarkov. Tudi fizikalno gledano so dozimetrične lastnosti protonskih žarkov bistveno ugodnejše glede sevalne obremenitve zdravih tkiv in rizičnih organov: večina njihove energije se sprosti na mestu, kjer je tumor, za razliko od fotonskih žarkov, kjer se večina energije sprosti v prvih nekaj centimetrih pod površino kože, kjer žarki vstopajo v telo. Podobno kot mnoge druge države je tudi Slovenija pred odločitvijo, kdaj in kako ustvariti pogoje za protonsko terapijo, ki pa jo bo treba sprejeti hitro in transparentno,« je prepričana poslanka NSi. Na pododboru za rakava obolenja so podprli prizadevanja strokovnjakov in zdravnikov za vse oblike zdravljenja raka.

Video sporočilo Ive Dimic ob rožnatem oktobru si lahko ogledate v spodnjem videu.