SPORNI ODVZEM GOVEDA: GRE ZA SERIJO STROKOVNIH NAPAK IN GROBO KRŠITEV POSTOPKA

DELI:
24.11.2023, NSi

»V primeru odvzema tega goveda ni prostora za politiko. Gre za izrazito strokovno vprašanje in za vprašanje, ali v tej državi še veljajo zakoni. V tem primeru lahko sodim kot političarka, ki bdi nad pravilnim izvajanjem in spoštovanjem zakonodajnih predpisov. Zapisnik, ki ga je izdala inšpektorica, je groba kršitev ZUP-a in zaradi tega je groba kršitev pravic te določene stranke. Pri zaščiti živali ni in ne sme biti prostora za ideologijo, je pa prostor za stroko in za spoštovanje zakonodaje,« je uvodoma opozorila v oddaji Tarča podpredsednica NSi in poslanka dr. Vida Čadonič Špelič.

Dogaja se tisto, na kar smo opozarjali pred sprejemom zakona

V javnosti se pojavljajo številna ugibanja o resničnosti slabega stanja goveda, še več: govori se o zrežiranosti postopka odvzema živali. »Moji sumi temeljijo na dejstvu, da je prijavo o slabem stanju živali prejela tudi partnerka premierja Tina Gaber. Tukaj se prvič vprašam, kaj ima ona s tem postopkom? Tukaj se zato začne politika. Vprašamo se lahko tudi, zakaj je samo ta postopek potekal tako, da je bila prisotna ena inšpektorica in zraven ni bilo terenskega veterinarja? Jaz se sprašujem tudi, kdo je pregledal zdravstveno stanje in ocenil te živali? Lahko torej ugotovimo, da gre za serijo strokovnih napak, grobo pa je bil kršen tudi postopek,« je prepričana dr. Čadonič Špeličeva.

Kmetje so po mnenju poslanke lahko upravičeno prestrašeni in zaskrbljeni. »Dogaja se vse tisto, na kar je stroka in opozicija opozarjala v času sprejemanja nove zakonodaje. Vse tisto, na kar smo v procesu sprejemanja te zakonodaje opozarjali, se je zgodilo tretji dan po uveljavitvi zakona na terenu. Zgodil se je filmski odvzem, za katerega še zdaj ne vemo pravega razloga in o njem lahko samo ugibamo. Minister Šarec ima pred seboj sedaj odgovorno nalogo, saj bo moral slovenski javnosti dokazati, ali je bil postopek voden pravilno. Če se bo ugotovilo drugače, bo potrebno prizadetemu kmetu izplačati odškodnino,« je dodala poslanka.

Svoj nastop v oddaji je zaključila s poudarkom na povrnitvi ugleda stroki. »Politika, ki je to dogajanje zakuhala, mora zanj odgovarjati in razčistiti ta primer. Samo tako bo oprala dobro ime inšpektorjev in pomirila slovenskega kmeta,« je bila jasna dr. Vida Čadonič Špelič.