Soočenje RTV: V NSi smo se zavezali, da bomo za znanost in raziskovalce vsako leto namenili dodatnih 30 milijonov evrov

DELI:
18.05.2018, NSi

Na včerajšnjem soočenju parlamentarnih strank je nastopila tudi trojka predstavnikov NSi: Ljudmila Novak, Jožef Horvat in Valentin Hajdinjak. Spregovorili so o pokojninah, zunanji politiki in prodaji državnega deleža v podjetjih.

Ljudmila Novak: Vsem upokojencem bi naša pokojninska reforma prinesla dostojne pokojnine

Ljudmila Novak je spregovorila o prenizkih pokojninah v Sloveniji, o odhodu najbolj izobraženega kadra v tujino ter ponudila pokojninsko reformo NSi, ki bi vsakemu državljanu namenila dostojno pokojnino.

Izpostavila je, da so pri predlogu pokojninske reforme NSi sodelovali ekonomisti. Zatrdila je, da gre za uresničljivo pot, ki bi lahko prinesla vzdržnost in pravičnost, in sicer s tremi stebri. V prvi steber bi delodajalec in delavec vplačevala vsak po 75 evrov, v drugi steber 6 odstotkov bruto plače, v tretji steber bi plačevali prostovoljno. »V NSi smo že pripravili izračune za prenovo pokojninskega sistema, ki predvideva tri stebre in minimalno pokojnino 617€, kar je danes prag revščine,« je bila jasna. Obljubila je, da bo NSi v primeru sodelovanja v vladi reformo izvedla.

Jožef Horvat: Več pozornosti je treba nameniti varnosti in varovanju zunanjih meja EU

Jožef Horvat je nastopil v delu oddaje, kjer so govorili o slovenski zunanji politiki, izzivih Evropske unije ter implementaciji arbitražne razsodbe.

»Več pozornosti je treba nameniti varnosti in varovanju zunanjih meja EU. V novi finančni perspektivi podpiramo tudi več vlaganja v raziskave in razvoj, saj je to gonilo napredka,« je prepričan Jožef Horvat. Dejal je, da je evro najuspešnejši projekt Evropske unije in da smo v NSi-ju zagovorniki evropskih vrednot. Zaveznike, ki jih sedaj Slovenija nima, bi iskal v Plečnikovem trikotniku med Ljubljano, Dunajem in Prago. Izpostavil je tudi stališče, da je v skrajnem primeru za tožbo proti Hrvaški, če ta še vedno ne bo želela implementirati arbitražne razsodbe.

Valentin Hajdinjak: V NSi smo se zavezali, da bomo za znanost in raziskovalce vsako leto namenili dodatnih 30 milijonov evrov

Valentin Hajdinjak je odgovarjal na vprašanja o prodaji NLB in drugih državnih podjetij. Zavzel se je za držanje zavez, ki smo jih dali EU, saj državljanov ne zanimajo izgovori, temveč opravljeno delo, in kar smo obljubili Evropi, to moramo tudi storiti. Poudaril je, da je NLB ob tem znana po tem, koliko spornih poslov je naredila ter da je bila zlato padalo za zaslužne kadre iz politike in bankomat za nekatere. Zavzel se je za odhod države iz lastništva tudi drugih državnih podjetij.

Zavzel se je tudi za povečanje sredstev za raziskave in razvoj. »V NSi se zavedamo, da brez vlaganja v raziskave in razvoj ne moremo pričakovati gospodarstva z visoko dodano vrednostjo. V NSi smo se v programu zato zavezali, da bomo za znanost in raziskovalce iz državnega proračuna vsako leto namenili dodatnih 30 milijonov evrov, dokler ne dosežemo 1% BDP,« je zatrdil Valentin Hajdinjak.