Slovensko soliranje pri priznanju Palestine bo škodilo našemu mednarodnemu ugledu

DELI:
26.01.2018, NSi

Jožef Horvat je nastopil v oddaji Odmevi in komentiral odločitev koalicije, da prizna Palestino. Opozoril je na to, da to priznanje Palestini ne bo nič pomagalo, Sloveniji pa bo naredilo nepopravljivo škodo v mednarodni skupnosti. Izpostavil je tudi protievropsko držo Slovenije, ki s priznanjem nepotrebno solira.

Slovensko priznanje Palestini ne bo pomagalo

»Stališče Republike Slovenije do Palestine, bližnjevzhodnega mirovnega procesa in tega konflikta, ostaja nespremenjeno. To mora biti rešitev dveh držav. Na tem svoje stališče gradi tudi NSi,« je bil v začetku pogovora jasen podpredsednik NSi.

Nato je razložil kako veliko škodo lahko utrpi Slovenija, če bo zares prav zdaj priznala Palestino. »Potrebno je povedati, da si palestinsko ljudstvo vsekakor zasluži svojo državo. Tu ne sme biti dvoma. A te države ne more biti brez dogovora z Izraelom. Slovensko priznanje palestinske državnosti Palestini ne bo pomenilo prav nič, Slovenija pa bo utrpela veliko škodo. To je dejstvo,« je opozoril.

Koalicija igra protievropsko igro

Kot predsednik odbora za zunanjo politiko je napovedal, da bo zahteval od vlade veliko pojasnil glede priznanja Palestine. Prepričan je namreč, da slovenska koalicija igra protievropsko igro. »Teh pojasnil do tega trenutka preprosto ni. In koalicija je očitno pozabila, da je Slovenija članica Evropske unije. Pred tremi leti  je na zasedanju v Bruslju tudi naš zunanji minister dvignil roko za globalno strategijo skupne zunanje in varnostne politike Evropske unije. Ta med drugim pravi: skupna vizija in enotno odločanje. In tukaj zdaj Slovenija solira,« je izpostavil Jožef Horvat.

Delamo privatno zunanjo politiko

Podpredsednik NSi ne razume solistične poteze slovenske vladajoče koalicije. Opozoril je tudi na izgubo kredibilnosti Slovenije v mednarodni skupnosti. »Zdi se, da imamo neko privatno zunanjo politiko. Spomnim se razprav v koaliciji, ko je ta vložila predlog za priznanje Palestine. Takrat so nekateri vidni predstavniki koalicije rekli: Palestino bomo nekoč priznali, če ne drugače, tik pred koncem mandata. Torej udari in beži. To ni zunanja politika. Bojim se, da bo tukaj interes Republike Slovenije zares zelo okrnjen in bo Slovenija padla v kredibilnosti pred mednarodno skupnostjo,« je bil kritičen Jožef Horvat.