Slovensko kmetijstvo naj stavi na butično proizvodnjo

DELI:
17.01.2018, NSi

Na odboru za kmetijstvo so obravnavali stanje v slovenskem kmetijstvu. Poslanka NSi Iva Dimic je prepričana, da v kolikor  hočemo doseči preboj slovenskega kmetijstva, potrebujemo sprejem nekaterih temeljnih ukrepov.

V NSi tako menimo, da je potrebno zagotoviti poštene verige, tako prehranske kot gozdno-lesne. Ob tem je poslanka NSi na odboru izpostavila tudi druge temeljne ukrepe, ki jih slovensko kmetijstvo nujno potrebuje:

– Preventivno ukrepanje proti posledicam naravnih nesreč in to v večji meri kot doslej. V zadnjih nekaj letih smo namreč premalo vlagali v gradnjo in vzdrževanje namakalnih sistemov in sistemov oroševanja.

– Pomoč po naravnih nesrečah mora biti hitrejša.

– Analizirati je potrebno vpliv uvedbe davčnih blagajn na kmetijstvo.

– Pridelavo zelenjave je potrebno povečati ter pospešiti govedorejo.

Ob tem je poslanka NSi opozorila na slabe razmere za slovenske kmete. »Kmetje potrebujejo stabilno okolje za svoje delo. Kmetijstvo je namreč panoga, ki se težko prilagaja spremembam. Naloga vlade oziroma ministrstva je, da takšne stabilne razmere tudi zagotavlja,« je bila jasna Iva Dimic, ki je dodala: »Položaj kmeta je danes slabši, kot pred štirimi leti, kar se kaže v padajočem dohodku.«

V slovenskem kmetijstvu ne moremo staviti na kvantiteto

Poslanec Zvonko Lah se strinja, da je težav slovenskega kmetijstva veliko. Največjo vidi v tem, da je okoli 80 % kmetijske zemlje v območju omejenih dejavnikov.

»V Slovenskem kmetijstvu ne moremo staviti na kvantiteto, ampak na butično proizvodnjo v kombinaciji s turizmom. Ukrepe kmetijske politike je treba nastaviti tako, da se podeželju, družinskim kmetijam, pomaga in se ohranja kulturno krajino. Ključna je tudi pridelava zdrave hrane, varovanje okolja in ohranjanje podeželja,« je povedal poslanec NSi.

Opozoril je na velik birokratizem znotraj kmetijstva. Prepričan je, da napredka ne bo, če se bodo kmetje morali ubadati s številnimi birokratskimi ukrepi, kot so na primer prevoznice, številna dovoljenja in prezapleteni postopki.