SLOVENSKA ZUNANJA POLITIKA OSTAJA NA STALIŠČU, DA JE POTREBNO RAZSODBO ARBITRAŽNEGA SODIŠČA SPOŠTOVATI

DELI:
31.01.2022, NSi

»Moje osebno zadovoljstvo je, da je danes odbor za zunanjo politiko, celoten odbor pokazal zrelost v smislu parlamentarne diplomacije, saj je bil enoten kar zadeva sprejemanje sklepov in je bil tudi enoten v mnenju, da je potrebno to razpravo opraviti za zaprtimi vrati. Verjamem, da je opozicija dobila zagotovilo, da slovenska zunanja politika ostaja na stališču, da je potrebno razsodbo arbitražnega sodišča dosledno spoštovati. Da zaenkrat ni nobenega dogovora in da enostavno slovenska zunanja politika ne more kar pasti na izjave nekega hrvaškega ribiča ali pa kakšnega hrvaškega medija,« je dejal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat v oddaji Odmevi.

Poudaril je, da vsi skupaj ugotavljamo, da je v teh dveh letih prišlo do otoplitve odnosov med Slovenijo in Hrvaško. »Spomnili se boste nekega prejšnjega zunanjega ministra, ki je rekel – v Zagreb ne grem in potem tudi njegovemu nasledniku svetoval, da naj v Zagreb ne hodi. No, ta zunanji minister je šel v Zagreb. Če se ne pogovarjamo, potem ne pridemo nikamor. Tiha diplomacija mora delovati naprej,« je dejal Jožef Horvat.

Izpostavil je, da če kdo karkoli reče o Tajvanu, je povsem normalno, da bo to izzvalo reakcijo Kitajske. »Takšne izjave vzbudijo nejevoljo pri Ljudski republiki Kitajski. Ampak danes je odbor za zunanjo politiko spet postavil na stališče, ki ga naša država ima že od leta 92, ko smo vzpostavili diplomatske odnose, in ključno je stališče, da zagovarjamo eno Kitajsko. Kar pa zadeva Tajvan in eventualno postavitev gospodarskega predstavništva v Tajvan, to pa je okvir Evropske unije. Pred tremi meseci je to sporočilo dal Evropski parlament Evropski komisiji. Od nje zahteva in terja, da postavi Tajvan kot strateškega partnerja v tej indopacifiški regiji, da vzpostavi sporazum za gospodarsko sodelovanje s Tajvanom. In mi delamo pravzaprav isto stvar,« je bil jasen vodja poslanske skupine NSi.

Poudaril je, da gre pravzaprav za histerijo, ki se je po nepotrebnem zagnala okrog tega intervjuja, torej. »Ko smo bili v najhujši krizi, ko nismo imeli zaščitnih mask, nam je pomagal Tajvan. Po pošiljki, ki jo je Slovenija prejela, so tudi zvonili alarmi in dobivali smo depeše s strani Ljudske republike Kitajske,« je še dodal Jožef Horvat.