Matej Tonin: Slovenska solo akcija Palestini ne bo prinesla samostojnosti

DELI:
22.12.2017, NSi

»Palestinci si svojo državo zagotovo zaslužijo, dvomim pa, da bodo s slovenskim priznanjem do te samostojne države tudi prišli. Situacija na terenu je takšna, da je Izrael tam superioren, Palestinci so podrejeni in neka slovenska solo akcija ne bo ničesar prispevala k samostojni Palestini,« je v oddaji Odmevi povedal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin.

S priznanjem želijo le nabirati glasove

Matej Tonin je ocenil, da gre pri slovenski iniciativi za priznanje Palestine predvsem za politično igro nabiranja glasov pred volitvami. »Minister Erjavec se je tega očitno lotil zaradi internih političnih razlogov in če bi dejansko želel Palestincem pomagati, bi moral sprožiti neko širšo evropsko akcijo, da bi Palestino priznale Evropska unija in druge svetovne velesile. To bi bil pravilen pristop. To, da bo Slovenija v solo akciji nekaj sama naredila, pa na terenu ne bo ničesar spremenilo,« je poudaril poslanec NSi.

Povračilni ukrepi lahko prizadenejo naše gospodarstvo

Opozoril je tudi na morebitna povračilna dejanja Izraela in na dejanske posledice slovenskega priznanja Palestine. »Takšno enostransko dejanje Slovenije lahko s strani Izraela sproži povračilne ukrepe. Ne pozabite, da je preteklo leto Slovenijo obiskalo kar 50 tisoč izraelskih turistov. Najverjetneje teh turistov v prihodnosti ne bo več. To je mogoče videti tudi v primeru Švedske. Izrael je z njo prekinil vse gospodarske in diplomatske stike zaradi tega, ker je priznala Palestino,« je pojasnil Matej Tonin.

Enostranska dejanja ne bodo prinesla miru

Vodja poslanske skupine NSi je spomnil tudi na situacijo na Bližnjem vzhodu, kjer ima Izrael močno vojsko in močne varnostne sile, Palestinci pa vsega tega nimajo. »Zato kakršnakoli enostranska dejanja ne bodo prinesla miru. Jaz mislim, da je mir na dolgi rok možno zagotoviti samo s tem, da se ustanovita dve državi in Izrael bo na to pristal zgolj pod pogojem, da ga bo k temu prisilila mednarodna skupnost. To pa so svetovne velesile, Evropska unija itd. Kakršnekoli ostale enostranske akcije bodo samo še povečale konflikte in prispevale k neprijetnim situacijam,« je še pojasnil Tonin.