SLOVENIJA UKRAJINI PONUJA ROKO POMOČI

DELI:
01.03.2022, NSi

Obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin ter minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec sta včeraj v svojem nastopu v oddaji 24UR zvečer komentirala aktualno dogajanje v Ukrajini in predstavila načrte za pomoč Ukrajincem ter načrte za večjo energetsko neodvisnost EU.

»V Ukrajini se bije bitka za naše vrednote kot sta demokracija in svoboda. Borimo se za njihov obstoj, prevlado in obveljavo. Slovenija pri tem pomaga z orožjem, s katerim se bodo Ukrajinci branili kot smo to počeli mi pred 30. leti,« je v oddaji dejal Matej Tonin. Po naših predvidevanjih bodo pogovori o nadaljnjih korakih potekali še dolgo. Vsi si želimo, da se agresija preneha in sovražnosti ustavijo.”

Slovenija je pripravljena pomagati beguncem

Kot je povedal Tonin, je trenutno prva lokacija za nastanitve v Logatcu, kjer imamo zagotovljenih približno 300 mest. Poleg tega je ministrstvo za delo že organiziralo posebne nastanitve za otroke, organizirana pa je bila tudi civilna zaščita, da se v Sloveniji poišče možnosti za dodatne namestitve. “Država se je aktivno vključila v iskanje namestitvenih kapacitet. Rad bi se zahvalil vsem, ki zbirajo pomoč, ki jo bo civilna iniciativa dostavila na območja, kjer je le ta najbolj potrebna,” je še pojasnil Tonin.

Predsednik NSi je v nastopu omenil tudi možnost sodelovanja pri razdeljevanju pomoči. “Sprejeta je bila odločitev, da društva in humanitarne organizacije, ki zbirajo pomoč, javijo civilni zaščiti, ki bo uredila logistiko za prevoz pomoči tistim, ki jo najbolj potrebujejo,” in dodal: “Ne gre zgolj za orožje, ampak za tudi za humanitarno in tehnično pomoč.”

Zagotovil je, da se pritiski zveze NATO na Putinov režim lahko obrestujejo. “Ob vseh teh sankcijah in neuspehih takšnega pritiska več kot mesec dni Putinov režim ne more zdržati. S silo se na dolgi rok stvari ne da reševati. Slej ko prej se bomo morali pogovarjati o miru,” je poudaril Matej Tonin.

Minister Jernej Vrtovec pa je poudaril, da je na energetskem vrhu v Bruslju prišlo do iskanja rešitev v smeri večje samostojnosti EU pri zagotavljanju energetnov. Kot je dejal minister bo Slovenija tako kot nekatere druge evropske države, preverila možnosti za gradnjo t. i. LNG terminala, ki bi zmanjšal našo odvisnost od uvoza ruskega plina.